17 Aralık 2024, Salı Yeni Haber
Haber Girişi : 25.11.2024

Endonezya’nın dünyaya açılan kapısı; Bali!

Seferihisarlı öğretmen Mediha Türkmen Coşar'ın Bali izlenimleri.

17.500 Adası bulunan Endonezya’nın dünyaya açılan kapısı ve en gözde adası Bali!

Meliha Türkmen Coşar yazdı

Dünya’ya açılan kapısı çünkü 5 milyon nüfusu olan adaya yılda 2.5 milyon ziyaretçi geliyor. Bu gözde adanın ilk ve en göze çarpan yanı mistik bir izlenim veren tapınakları. Adada 25.000 adet tapınak bulunuyor. Bali halkı çoğunlukla Hinduizm dinine mensup ve dini inanışlarını da ada ile bütünleştirip bir yaşam biçimi olarak şekillendirmişler. Bunu örnekleyebileceğim bir kaç şeyden bahsedeyim, Bali’de her ailenin kendi tapınağı var; aile tapınakları, klan tapınakları, köy tapınakları, lonca tapınakları gibi çeşitli tapınaklar mevcut. Tapınak önlerinde ise kötü ruhları korkutup kaçırmak için yapılan çirkin heykeller, bu heykellerin yanında bulunan ve her sabah özenle hazırlanan sunaklar… Bu sunakların içerisine çiçekler, bisküviler koyup kendi tanrılarına teşekkürlerini sunuyorlar. Bu sunaklar uçaktan indiğiniz ilk andan itibaren havaalanından başlayarak her yerde görebileceğiniz muz kabuklarından hazırlanan tüm adayı güzel kokutan tütsülü tabaklar. Yine adada inançlarına bağlı olarak yoğun bir araç trafiği mevcut çünkü Bali’de yol yok. Ada’nın bir çok yerinde tapınak olduğu için kendi kutsallarını yıkıp yol yapamıyorlar. Adada ulaşım çoğunlukla motorsikletler ile sağlanıyor ve bize alışkın olmadığımız bir görsel sunuyor. 

Bu arada içtenlikle söyleyebilirim ki Türkiye’ye daha dönmeden aklımdan geçirdiğim, Bali’ye dair özleyeceğimi düşündüğüm ilk şey motor taksilerin varlığıydı. Bali’nin tropikal ikliminde nemli ve sıcak havanın içinde motorsiklete binip rüzgara karşı saçlarımı savurmak, etrafı izleyerek havayı hissederek yolculuk yapmak, eşsizdi. Tropikal iklim demişken Bali’de kahvaltılarımı sıklıkla taptaze ve leziz tropikal meyvelerden hazırlanan bowllar ile yaptım, yanında dünyanın en pahalı kahvesi olarak bilinen ve Bali’ye has olan Luwak kahvesi ise benim hafızamla lezzet ikilisi olarak yerlerini aldılar. Bu arada yerel halk kahvaltısını çoğunlukla acı soslu hafif domatesli pirinç ve yumurta üzerinden yapıyorlar. Adanın verimli topraklarında çoğunlukla pirinç yetiştiriliyor, pirinç tarlaları önünde durup  fotoğraf çekilmek isteyeceğiniz cinsten, merdiven gibi kat kat toprak üzerine ekilmiş yeşillenmiş pirinçler. Yalnızca bir bölgede pirinç dışında ekilen mahsüller gördüm onlar da gün doğumunu izlemek için gece jeeplerle çıktığımız safaride gördüğüm bugün hala aktif olan Batur Yanardağı eteklerindeydi. Gün doğumunu izledikten sonra geldiğimiz yolu geri dönerken bölge halkının soğan, lahana, patlıcan, domates gibi sebzeleri suladıklarına tanık oldum. Sabahın ilk ışıklarıyla Balili çiftçilerin tarlalarını sulamalarını izlemek hem huzur verici hem de hüzünlüydü çünkü Batur Dağı aktif bir yanardağ ve bölge halkı bunu göze alarak geçimlerini sağlayabilmek için oradalar. Volkanik toprak oldukça verimli. Yanardağın daha önce patladığı dönemlerden oluşan kaldera göllerinde ise balıkçılık yapılıyor ve geçerken balık çiftliklerini görmeniz mümkün.

Bali’de gezip görülmesi gereken yerlerin listesi bitmez. Ben size kısaca benim açımdan en etkileyici olanlardan bahsedeceğim;

Dünyaca ünlü Monkey Forest, Hinduizm dininde ruhsal ve fiziksel refaha ulaşmanın üç yolu ; insanlar ile insanlar- insanlar ile çevreleri- insanlar ile yüce Tanrı ilişkileri. Bu üçlemeden yola çıkarak ise yaşadıkları çevre ile uyumlu hareket ediyorlar ve her canlının yaşamına saygı gösteriyorlar. Yerel halk tarafından kutsal kabul edilen 1260’dan fazla uzun kuyruklu makak maymunu şehrin içindeki Maymun Ormanı’nda yer alıyor. Maymun fobim olduğunu sanıyordum ve korkacağımı düşünüyordum ancak minik yaramazları ve annelerine sarılmış küçücük maymunları görünce geriye sadece gülümsemelerim ve heyecanım kaldı.

Lempuyang Heaven’s Gate Temple yani Bali’nin Cennet Kapısı Tapınağı; sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız ve Bali’nin simgesi haline gelen yerlerden birisi de bu kapıdır. Yüksekte bulunan bu tapınakta fotoğraf çekilmek için tam dört saat sıra beklemeniz gerekebilir.

Tırta Gangga yani balıklı tapınak, ismini Hindistan’daki ünlü Ganj Nehri’nden alan bu yer Koi balıklarıyla dolu bir havuzun bulunduğu çeşitli heykellerle bezenmiş ve sıralı çeşmelerin altından geçip arınma ritüeli yapabileceğiniz huzurlu bir tapınak.

Taman Bejı Grıya Waterfall, burası Bali’de olmanın keyfini en çok hıssettıgım yerlerden bir tanesiydi. Şelalelerin altında çığlıklar ve kahkahalar ıle ritüeller gerçekleştirip pirinçler sürülerek çıktığımız ruhani enerjisi yüksek bir yerdi.

Bali’nin iki yüzü

Bali Ada’sının iki yüzü var biri Ubud Bölgesi’ndeki yerel kültür, tapınaklar, şelaleler ve arınma ritüelleri, ucuz el işçiliği pazarlar, meditasyon, yoga… diğer yüzü ise Canggu Bölgesi’ndeki deniz, kum, güneş üzerine kurulu beach kluplar, okyanus dalgalarıyla boğuşturan yorucu surf deneyimleri, okyanusta gün batımı keyfi, leziz dünya mutfağı, hareketli gece hayatı… Bali de size hitap etmeyen bir şey bulmadan dönmeniz oldukça zor. Ben her ikisini de deneyimleyip iki yüzüne de hayran kaldım…

Yorum