18 Aralık 2024, Çarşamba Yeni Haber
Haber Girişi : 21.02.2020

Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele edilecek

Seferihisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelesi ulusal eylem planı toplantısı Dr. Ziraat Mühendisi Hatice Sezin Bulut’un sunumuyla gerçekleşti.

Toplantıya İş Bankası, Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Bedri Kolat, Seferihisarlı Üreticiler, Kooperatif ve Birlikler, İhracatçı firmalar, Muhtarlıklar ve tarımsal ilaç firmaları katıldı.

"En önemlisi topyekün ve eş zamanlı mücadele”

Dr. Hatice Sezin Bulut öncelikle akdeniz meyve sineğinin tanımı ve yaşayışından bahsederken bu sinekle mücadele için en önemli konunun hep birlikte ve eş zamanlı ilaçlama olduğunun altını çizdi. Akdeniz meyve sineği yüzünden dökülen meyvelerin ne şekilde imha edilmesi gerektiğini de açıklayan Dr. Bulut bu konuda yapılan yanlışları da değindi.

Ayrıca Seferihisar Belediyesi’nin desteklerini beklediklerini belirtirken konuyla ilgili söz alan Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Bedri Kolat İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerde bulunduklarını, öncelikle çöplerin sınıflandırarak ayrılacağı bir katı artık merkezi projesi olduğunu ve en yakın zamanda hayata geçirileceğini belirtti.

Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata)
Tanımı ve Yaşayışı;
Erginleri, genellikle ev sineğinin 2/3’ büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Zararlı kışı toprakta veya ağaç üzerinde kalan turunç meyveleri içinde geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altına bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek olgunlaşınca kendisini toprağa atar, toprağın 2-3 cm derinliğinde pupa olur.


Zarar şekli;
Mayıs ayı başlarından itibaren turunçgillerde meyvelerin sapla birleştiği çanak yaprakları ve meyvelerin birbirleriyle temas ettiği yerlerde, göbekli portakalların göbek kısmında emgi yaparak meyve kalitesini düşürür ve sap dipleri zayıflayan meyvelerinin dökülmesine neden olurlar. Bu zararlının bulunduğu yerlere harnup ve portakal güveleri yumurta bırakırlar. Zararlının çıkardığı tatlı maddeler bu güvelerin larvalarının besin kaynağı olur. Daha sonraki dönemlerde harnup güvesi larvaları göbekten içeri girerek meyvelerin olumdan önce dökülmelerine neden olur. Portakal güvesi ise meyve kabuğunu delerek meyveleri döker. Ayrıca salgıladığı tatlımsı madde ile de yaprak ve meyvelerde fumajine neden olur.
Zararlı Olduğu Bitkiler;
Birinci derecede turunçgiller olmak üzere zeytin, dut, bağ, nar, muz, zakkum, yerfıstığı, balkabağı, kavun, karpuz, ve pek çok süs bitkisinde zarar yapar.

Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele edilecek
Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele edilecek
Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele edilecek
Yorum