Dutlar Altında Bir Duran Amca Var
Adı Duran Çoşkun, 1977 yılından bu yana Dutlar Altında ayakkabı boyacılığı yapıyor. Aslen Malatyalı. 1954 yılında İzmir’e geldi ve bir daha hiç Malatya’ya gitmemiş.
1959 yılında Seferihisar’a taşınmış. Uzun yıllar çobanlık yapmış.
1977 yılından beride ayakkabı boyacılığı…
Kendisi bu kentin belleği durumunda kimleri gördü, kimleri dinledi. Dutlar Altının uzun bir tarihine vakıf.
Duran Çoşkun Anavatan Partisinin ilk seçimlere girdiği yıl siyasete girmeyi düşündü. Hatta bu konuda teşvik aldı.
Kısmet değilmiş diyor ve ekliyor; “o zaman Turgut Özal Partisini kurdu, seçime gidiyor. Ben de milletvekili adayı olmayı düşündüm. Sonra kısmet olmadı”
Şimdiye kadar hiç evlenmemiş olan Duran Çoşkun, Seferihisar’da yaşamasına rağmen 25 yıldır denizi hiç görmediğini söylüyor.
Çoşkun; “Benim hayatım buradan ibaret, mutluyum, bu saatten sonra ne isterim ki. Sağlığım yerinde olsun yeter. 25 yıldır Sığacık’a yada Akarca’ya hiç gitmedim. Ben buranın bir parçasıyım. Bir ağacın dalı gibiyim. Bana gösterilen ilgiden memnunum, bu memleketin insanı vicdan sahibidir. Allah razı olsun” dedi.
Besim Altunöz
her gün yanıbaşımızda oldukları halde farkına varmadığımız,her kentin yaşayan tarihleri vardır,
o yerlerde yaşanan acı tatlı yılların tanıkları.değişimlerin tanıkları.
keşke boyacı Turan Amca,1959’lu yıllardan bu ana Seferihisarın ne kadar değişime uğradığını bi zaman makinesi olsada gözlerimizin önüne serebilseydi.
sevgiyle.
Harika bir gözlemle yapılmış ve tam isabet bir haber olmuş. Turan Ağbi gibi niceleri var Seferihisar’ın belleğinde. O hep arka planda kalmış olan kişileri bulup haber yaparsanız harika bir “dizi haber” olur.
Turan Ağbi içinde bir önerim olacak size. Seferihisar’a geldiğinden beri (1959) hiç ailesi ile görüşmemiş. Ailesinden yaşayan elbet birileri vardır şu anda. Aracılık eder ve kendisini ikna edebilirseniz harika olur.
Bu tür haberlerin devamı dileğiyle saygılar sunarım…