34,0502$% 0.21
37,6399€% -0.1
44,6209£% -0.11
2.736,00%0,29
4.515,00%-0,52
1894528฿%2.92293
Fırat Çağlar Özlü – Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Seferihisar’da da görülmeye başlayan, sivrisinekler arasında ‘gündüz’ avlanan tek tür olan Asya Kaplan Sivrisineği nedir? Nasıl mücadele edilir?
Başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan ‘Asya kaplan sivrisineği’nin Türkiye’nin yerleşik türleri arasına girdiği açıklandı.
Asya kaplan sivrisineği küresel ısınma nedeniyle dünyada yaygınlaşıyor. İnsanlara bulaştırdığı hastalıkların viral olması, etkin bir tedavilerinin olmaması ve ölümlerin artıyor olması nedeniyle bu konuda dikkatli olunması gerekiyor.
GÜNDÜZ SAATLERİNDE SALDIRIYOR, BİRKAÇ KEZ KAN EMEBİLİYOR
Asya kaplan sivrisineği Türkiye’de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görüldü. Daha sonra Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde birçok ilde tespit edildi ve yapılan bilimsel araştırmalara göre ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yerleşik türler arasına girdi.
İnsanlar için yüksek derecede patojenik virüslerin taşıyıcısı olabilen bu türün diğer sivrisineklerden farkı; birçok sivrisinek türünden farklı olarak gündüz saatlerinde saldırmayı ve kan emmeyi tercih ediyor. Diğer sivrisinek cinslerinin çoğu bir kere kan emer, yumurtlar ve ölür ancak bu sinek türü en az birkaç kez kan emebilir. Bu sebeple hastalık bulaştırma riski daha fazladır. Ayrıca bu sivrisineğin yumurtaları aylarca kuraklığa dayanabilir ve kış aylarını düşük sıcaklıklara dayanarak yumurta evresinde geçirir.
Peki bu sineklerin üreme alanları nereler? Biz vatandaş olarak nelere dikkat etmeliyiz?
Her türlü durgun suda gelişebilen bu sivrisineklerin, içinde yağmur suyu veya temiz su birikebilen atıl durumdaki otomobil lastikleri, kovalar, bidonlar, süs havuzları, oyuncaklar, mezar başlarındaki suluklar, ağaç kovuklarında kendilerine üreme ortamı bulabiliyor.
YUMURTLAMAK İÇİN KOYU RENKLİ ORTAMLARI TERCİH EDİYORLAR
Asya kaplan sivrisineği birkaç milimetre derinliğe sahip temiz su, yağmur suyu vb. bulunan her kaba yumurtlayabiliyor. Yumurtlamak için özellikle siyah, kahverengi ve kırmızı gibi koyu renlere sahip ortamları tercih ediyor.
Ayrıca çevremizde içinde su birikebilecek türdeki ortamların üzerinin kapatılması ya da ters çevrilmesi, su biriktirilmesi gerekiyorsa bu türdeki kapların kapaklarının ya tam olarak kapatılması ya da ince tül veya benzeri bir malzeme ile örtülerek içinde sivrisineklerin yumurtlamasının engellenmesinin sivrisineklerle mücadelede etkin rol oynadığı belirtiliyor.
Asya kaplan sivrisineğinin ısırığı, diğer sineklerden farklı mı olur? Hangi durumlarda hastaneye gitmemiz gerekir?
Sivrisineklerin dişilerinin nesillerini sürdürebilmek için insan kanı ile besleniyor, Asya kaplan sivrisineğin sokmasından hemen sonra, kızarıklık, şişlik, ağrı, yanma ile birlikte alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Bazen de 6-12 saat sonra sivrisineğin soktuğu yerde gecikmiş yangısal reaksiyon meydana gelebiliyor.
Uzmanlar bu sivrisineğin bulaştırdığı hastalıkların görülmesi veya bu hastalıklara ait belirtilerin olması durumunda mutlaka tanı konulması için hastaneye gidilmesinin çok önemli olduğunu vurguluyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.