34,3869$% 0.47
36,8522€% -0.6
44,4374£% -0.14
2.968,04%-0,25
4.977,00%-0,14
2770206฿%5.25731
İlçe Tarım Müdürlüğü’nün öncülüğünde beş yıl öce Orhanlı mahallesinde başlatılan şevketi bostan üreticiliği hızla yaygınlaşırken, Seferihisar’da tarlalarına şevketi bostan eken ailelerin sayısı yıldan yıla artıyor.
SEFERİHİSARLI ÇİFTÇİLERE YENİ BİR ALANDA YENİ BİR GELİR KAPISI AÇILDI
Seferhisar’da organik tarım ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştıran, geleneksel tarım yöntemlerinin daha bilinçli bir şekilde sürdürülmesini sağlayan İlçe Tarım Müdürlüğü, 5 yıl önce Orhanlı köyünde Adil Hezer adlı üretici ile uygulanmasına başlanan şevketi bostan üretimini diğer köylerde de yaygınlaştırıyor.
Müdürlük, ilk kez 2010 yılında Seferihisar’ın Orhanlı köyünde 1 dekarlık alanda 100 gramlık tohumla ilk ekim çalışması yapılan ve damlama sulama sistemiyle 650 kilogram hasat yapılan ürünü ikinci yılda 11, üçüncü yılda 17 üreticinin ekmesini sağladı.
Geçtiğimiz yıl 15 üreticinin 21 dekar alanda üretim yaptığı şevketi bostan ekiminin bu yıl 20 aile ile 30 dekar alanda gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu yıl dekarda 5 bin 200 lira kazandıran şevketi bostan bitkisi, başta Seferihisar ve Urla olmak üzere İzmir’in tüm semt pazarlarında satılıyor.
TOPRAK VE İKLİM UYGUN
Seferihisar çevresinin toprak yapısı ve iklimi ile şevketi bostan üretimine son derece uygun olduğunu, kuzu eti ile yemeği yapılan şevketi bostana Ege halkının büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Seferihisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Özdemir, ‘’Şevketi bostan taze olarak satışa sunulabildiği gibi konserve haline getirerek satış süreci daha uzun bir döneme yayılabiliyor. Ürünün pazarlarda devamlı bulunmasını amaçlıyoruz. Bunun için Orhanlı’da üreticiler ve eşleri için konserve yapımı kursu açtık ve üreticilerimizi bilgilendirdik’’ diye konuştu.
BÖLGEDE YAYGIN
‘Kenger’ adıyla da bilinen ve dikenli bitki türlerinden olan şevketi bostan, gıda olarak tüketildiği gibi kök ve toprak üstü kısımlarının idrar söktürücü, kum ve taş düşürücü özelliği nedeniyle hekimler tarafından da öneriliyor. Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nin denize yakınlığı nedeniyle sahil şeridinde yaygın şekilde yetişen bitkinin ekimi,
İzmir’de 15 Haziran- 15 Ağustos tarihleri arasında yapılırken, kasım ayına kadar 15 günde bir damlama sistemiyle sulaması ve yabancı ot mücadelesi gerçekleştiriliyor. Kasım – Mart ayları arasındaki hasat döneminde çapa yardımı ile sökülen kök kısımları, yaşlanmış yapraklarından ayıklandıktan kök kısmındaki kahverengi tabaka bıçak yardımıyla sıyrılıyor. Beyaz kök kısım ikiye ayrılıp ortadaki damarsız özü ayrılarak pazara ve tüketime hazır hale getiriliyor.
Kuzu etli yemeğine doyum olmuyor
Malzemeler:
Yarım kilo şevketi bostan
500 gram kuzu eti
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su
1 fincan zeytinyağı
Yapılışı:
Yarım kilo kuzu eti kızdırılmış zeytinyağında karıştırarak kavrulur. Daha sonra ayıklanmış ve iyice yıkanmış şevketi bostanlar, doğranmış soğanla birlikte tencereye atılıp kavrulur. İstenirse içine küçük parçalar halinde havuç da atılır. Ardından su, zeytinyağı, birer tatlı kaşığı tuz ve şeker ilave edilir. Önce harlı ateşte, daha sonra kısık ateşte pişirilir. Sert dokulu ve zor pişen bir yemek olduğu unutulmamalı, düdüklü tencere tercih edilmelidir. Düdüklü tenceredeki pişme süresi 30 dakikadır.
Seferihisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Özdemir, şevketi bostan üretiminin önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaştırılacağını söyledi.
Seferihisar’da şevketi bostan üretimi 5 yıl önce Orhanlı köyünde Adil Hezer adlı üreticinin bahçesinde başlatıldı ve olumlu sonuç alındı. Şimdi diğer köylerde de yaygınlaştırılıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.