08 Aralık 2024, Pazar Yeni Haber
Haber Girişi : 14.02.2015

Merhaba Seferihisar

Yazıma başlamadan önce bu köşeden bana üreticilere ulaşma fırsatı veren değerli Mustafa Karabulut Bey’e teşekkür ederim.

Selçuk Üniversitesinde Ziraat Mühendisliği eğitimi alırken hep hayalimdi üreticilere faydalı olabilmek, Türk tarımına hizmet edebilmek…

Lisans eğitimimden sonra sahada çalışırken kendimi yeterli görmeyip Adnan Menderes Üniversitesinde kendi alanımda Yüksek lisans eğitimi aldım ve şimdi buradayım sizlerleyim ve birlikte üretim yapıyoruz. Hem sizleri dinleyip, hem de sizlere birtakım bilgi aktarımında bulunacağım.

Tarımsal üretimde özellikle 2014 yılında üreticiler zorlu bir yılı geride bıraktı. Gerek tarımsal girdi fiyatlarının yükselmesi gerekse mandalina satış fiyatlarının düşük seyretmesi çiftçiyi olumsuz etkiledi.

Yeni yıla dair güzel beklentiler vardı ama 2015 yüzünü soğuklarla gösterdi. -8 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı insanları hırpaladığı kadar bitkileri de hırpaladı,yordu. Soğuk zararı bazı mandalina bahçelerini üzerinde meyvesi varken yakaladı (özellikle Seferihisar Merkezde), bazı bahçeleri ise hasat sonrası yakaladı. Hasadı geciken ağaçlarda hem meyve zarar gördü, aroma ve kalite kaybı yaşandı. Hasat sonrası don zararı yaşayan bahçeler ise yeşil aksam özellikle sürgün uçlarında kurumalar meydana geldi.

Şubat 12 itibari ile bahçeler yeni sezona maalesef hazır değil. Hem üretici bahçesinden soğumuş durumda hem de ağaçlar yorgun durumda yeni sezonu bekliyor.

Genel durumu özetledikten sonra ağaçların bu don hasarından en az etkilenmesi ve zarar gören dokuların kendini onarabilmesi için yapılması gereken birkaç işlemi üreticilere şöyle aktarmak isterim:

-Don riski geçtikten sonra soğuk hava derecelerinde görülen hastalık olan Turunçgil Uçkurutan hastalığına önlem olarak ağaçlara yapraktan Tarım Bakanlığı teknik talimatlarında belirtildiği dozlarda Bordo Bulamacı veya bakırlı bir fungusit ilaçlaması yapılması gerekir,

-Budamalara havalarda don riski geçene kadar ara vermek gerekir,

-Ağaç dibinde herhangi bir toprak işlemesi don riski olan günler yapılmamalıdır,

-Yeni sezona başlamadan önce muhakkak toprak analizi alınmalı ve doğru gübreleme yapılmalıdır.

Umarım ureticiler 2015 yılında bereketli ve kazançlı bir uretim sezonu geçirirler ve bölge ekonomisi canlanır, hevesle bahçelerine bakarlar ve kaliteli urun alırlar.

Ziraat Yüksek Mühendisi

Uğur GÜNEŞ

ugurguneszm@gmail.com

Yorum