22 Aralık 2024, Pazar Yeni Haber
Haber Girişi : 9.12.2022

Sağlıklı süt ve sağım panelinde üreticiler bir araya geldi

Süt üreticileri Süt ve Sağım Hijyen Paneli’nde bir araya geldi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi organizasyonuyla Süt ve Sağım Hijyeni Paneli düzenlendi.

Ödemiş Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı temsilcileri, Şube ve İlçe Müdürleri ile İzmir’in 30 ilçesinden çok sayıda üretici katıldı.

"Ülkenin Lokomotif İliyiz”

Açılış konuşmasını yapan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen; panele olan yoğun katılımlarından dolayı süt üreticilerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi desteğiyle gerçekleşen panelin Sütün Başkenti İzmir’de yapılmasının önemini vurguladı. Tarımı kalkındırmanın ve daha da ileri götürmenin yolunun tarımın tüm paydaşlarının birlikte hareket etmesinden geçtiğini belirten Özen "Bugün panelimize önemli katkılar sağlayan Üniversite hocalarımız bizimle. Onların size aktaracağı bilgiler çok kıymetli. Bugün İzmir’de 1.3 milyon ton sütün yaklaşık %73’ü Küçük Menderes Havzası’nda toplanmaktadır. 781 bin adet büyük baş hayvan varlığımız, 950 bine yakın küçükbaş hayvan varlığımız var. Gerek hayvan varlığımızla gerekse süt üretimimizle ülkenin lokomotif ili konumundayız. Sütle ilgili İzmir, çok tecrübeli ve teknik bir altyapıya sahip. 2011 yılında ilimizde Süt Eylem Planı hazırlandı ve Valiliğimiz talimatıyla alınan kararlar uygulamaya konuldu. 2013 yılında ikinci uygulama devreye girdi. Bu planlar ve uygulamalar sonrasında 2009 yılında ilimizde süt soğutma tankı sayısı 890 iken, bu çalışmaların akabinde şuanda ilimizde 8 bin 500 süt soğutma tankı mevcut. Günlük süt kapasitemiz ise günlük 8 bin 100 tona çıkmış durumda. Yani İzmir’in bir ucundan bir ucuna, 30 ilçesinde süt tamamen soğuk zincirde. Bir litre dahi soğuk zincir dışında süt toplama söz konusu değil” dedi.

İkinci Eylem Planı kapsamında İl Müdürlüğü olarak öncelikle Küçük Menderes havzasında daha sonra İzmir’in 11 ilçesinde eğitim planlaması gerçekleştirildiğini söyleyen Özen, "Küçük Menderes’te en az 5 sağmal hayvanı olan işletmelerin hepsine eğitim gerçekleştirildi. Yani 8 binden fazla işletmeye, 16 bin üreticimize süt hijyeni eğitimi verildi. Daha sonra İl geneline yayılan eğitimlerle 10 binin üzerinde işletmeye de bu eğitimler gerçekleştirildi. Eylem Planının üçüncü aşamasında ise çiğ sütün toplanması ve pazarlanması projesi hazırlanarak 1.3 milyon ton üretimin sanayiye arz edilmesi noktasında çalışmalar yapılıyor. Bakanlık olarak 2011 yılında başlatılan bu eylem planı 2022 yılına kadar artarak devam ediyor. Bizde İzmir İlinde bu yıl üreticilerimize süt sağımı ve hijyeni ile ilgili 36 eğitim planladık. İzmir’de gerçekleştirdiğimiz bu eğitimler sadece ilimiz üreticisinin değil birçok ilden üreticilerinde ilgisini çekti. Gerçekleştirdiğimiz online eğitimlere ülkemizin farklı şehirlerinden bir çok üretici katılım sağladı ve sertifikalarını aldılar. Bu ilgi bizi çok onurlandırıyor ve eğitim noktasında geldiğimiz noktayı bize gösteriyor. Bizler eğitim, gece toplantısı, panel, organizasyon ve kurslarla hep sizinleyiz. Desteklemelerimizle tarımın birçok noktasında zaten yanınızdayız. 2021 yılında İzmir genelinde sadece çiğ süte 313 milyon lira. Bu güne kadar çiğ süte verdiğimiz toplam destekleme rakamı ise 1.3 milyar lira. Biz bu desteklemelere devam edeceğiz, siz yeter ki üretin” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panel düzenine geçilerek Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Karagözlü’nün Moderatörlüğünde çiğ sütün kalitesi, depolanması, soğutmanın önemi, sağım makinaları, soğutma tankları, kayıt tutma ve verimliliğin önemini sunumlar gerçekleştirdi. Panelde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamdi Bilgen, Prof. Dr. Harun Kesenkaş, Doç. Dr. Oktay Yerlikaya, Doç. Dr. Tuncay Günhan ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden konu uzmanları Yusuf Güçer, Funda Günay ve Mustafa Evran sunumlarını yaparak üreticilerden gelen sorulara yanıt verdi.

Sağlıklı süt ve sağım panelinde üreticiler bir araya geldi
Sağlıklı süt ve sağım panelinde üreticiler bir araya geldi
Yorum