05 Şubat 2025, Çarşamba Yeni Haber
Haber Girişi : 10.07.2021

Şahin: "Sıcak hava yaşlılar için risk”

ASYA YAŞARİKİZ / YENİ HABER – Artan sıcakların yaşlılar için ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Ege Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Geriatri Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, sıcak havanın sebep olabileceği problemler arasında en sık rastlananların ciltte yanıklar ve güneş çarpması olduğunu söyledi. "Cilt yanıkları, hafif kızarıklıktan ileri derece yanıklara kadar uzanabilir. Yanıklar, güneş ışınlarının gözle görünen hızla meydana gelen sonuçlarıdır. Bunun dışında gözle göremesek de cildimizin güneş ışığına uzun süreli maruz kalması cilt kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır.” diyen Şahin, sıcak çarpması ile bedenimizin ısısını ayarlayan terleme gibi mekanizmaların devre dışı kaldığına dikkat çekti. Bu durumda ateşin düşürülemediğini sözlerine ekleyen Şahin, sıcak çarpmasının kişilerde bilinç kaybına kadar uzanan ciddi problemlere neden olabileceğinin altını çizerek sıcak çarpmasının belirtilerini şöyle sıraladı; "Bulantı, kusma, cildin kuruması, terleyememe, baş dönmesi, baş ağrısı bulanık görme belirtiler arasındadır.”

"SU İÇMELERİNİ TEŞVİK EDİN”

Artan sıcaklıkların yaşlı bireylerde susuzluğa neden olduğunu söyleyen Şahin, yaşlanmayla birlikte değişen hormon seviyelerine bağlı susama hissinde azalma olduğunu ve kişinin bunu hissedemediğinin altını çizdi. Yaşlı bireylerin mutlaka yakınında su olması gerektiğini belirten Şahin şöyle konuştu; "Hasta yakınlarını, yakınınız istemese dahi siz sürekli yanına su koyun ve su içmesini teşvik edin deriz. Bedenimizin su ihtiyacı genellikle 1,5-2 litredir. Eğer ihtiyaçtan az su tüketilirse başta böbrekler olmak üzere birçok organımız susuz kalır ve ciddi hasarlar oluşabilir. Sıcak havalarda terleme yolu ile su kaybı artar. Hastalarda ürenin yükseldiği görülür. Kişinin su içerek eksilen suyu yerine koyması gerekir.”

Kronik sağlık sorunları olan yaşlı bireylere de değinen Şahin, 65 yaşın üzerindeki bireylerin yüzde 40’ında en az bir kronik hastalık olduğunu hatırlatarak yaş ilerledikçe hastalık sayısının arttığına da işaret etti. Yaşla birlikte artan hastalıklar arasında hipertansiyon, diabetes Mellitüs (şeker hastalığı), kronik akciğer hastalıklarını sayan Şahin, kronik hastalıkların özellikle kontrol altında değilse yaşlı bireylere sinsi bir şekilde zarar verdiğini ve dış koşullarla mücadeleyi zayıflattığını şu sözlerle ortaya koydu; "Örneğin sıcağın neden olduğu susuzluk şeker hastalarına daha fazla zarar verir. O nedenle sıcak havalarda bazı hastalıklara sahip olanlar daha fazla risk altındadırlar. Riski bireyler arasında; hipertansiyon, şeker, koroner kalp hastalığı, kronik obsturiktif akciğer, astım, böbrek yetmezliği, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları olanlar sayılabilir. Aşırı su kaybına bağlı kişilerde halsizlik yorgunluk, çarpıntı, terleme olabilir. Terlemeyle birlikte kaybedilen elektrolitler ise kas kramplara neden olabilir.”

NE YAPMALI?

Şahin son olarak yaşlı bireylerin sıcak havanın etkilerinden korunması için şu önerileri sıraladı; “Özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalı ve su alımı en az 2 litre olmalı. Sebze ağırlıklı ve su içeriği fazla olan karpuz gibi meyvelerle düzenli beslenilmeli. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı. Ağır egzersiz yapılmamalı. Ayrıca tansiyon ve şeker düzeylerinin normal sınırlarda olmasına özen gösterilmeli. Bol ve terletmeyecek kıyafetler tercih edilmeli.”

Şahin: "Sıcak hava yaşlılar için risk”
Yorum