17 Aralık 2024, Salı Yeni Haber
Haber Girişi : 29.07.2021

Seferihisar fayı alarm veriyor

ASYA YAŞARİKİZ / YENİ HABER – Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 bin 700 yıldır deprem  üretmeyen Seferihisar fayı hakkında gazetemize açıklamada bulundu.

Seferihisar fayı, Tuzla, Yağcılar, Gülbahçe ve İzmir fayları ile birlikte kentte yıkıcı deprem üreten faylardan biri. Kuzeyde Güzelbahçe – Yelki hattı boyunca Seferihisar’ı kat edecek şekilde Akarca taraflarından Sığacık-Kuşadası Körfezine girerek, deniz altında bir süre daha devam eden Seferihisar fayı, İzmir için önemli bir deprem tehlike kaynağı niteliğinde.

DEPREM UZAK DEĞİL

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, TÜBİTAK projeleri kapsamında yaptığı çalışma ile Seferihisar fayının 6.7 büyüklüğüne varan depremler üretebileceğine dikkat çekiyor. Yaptıkları çalışmalar ile Seferihisar fayının 2500 yıla yakın zamandır deprem üretmediğini söyleyen Sözbilir, Seferihisar fayını deprem üretme zamanı yakınlaşmış bir fay olarak değerlendiriyor.

DAUM olarak fayın Yelki- Çamlı- Bademli arasındaki kısmını imar haritalarına işleyerek fay sakınım bandını çizdiklerini ifade eden Sözbilir, "Fay sakınım bandının geri kalan kısmının da haritalanması çok önemli.” diyor.

Fay üzerindeki yapılaşmaya da değinen Sözbilir, sözlerini "İzmir Deprem Master Planı 2017 yılından beri üzerinde çalıştığımız bir proje. 2019 yılı başında protokol aşamasında getirmiştik, fakat henüz başlatamadık. Seferihisar fayının olası bir deprem öncesinde yüzey faylanması tehlikesi açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Buna göre de fay sakınım bandı kriterleri kapsamında imar haritalarına işlenip fay sakınım bandı içinde kalan yapı stoğunun deprem güvenliği açısından değerlendirmek gerekiyor.” ifadeleri ile sonlandırıyor.

"MASTER PLANIN BAŞLAMASI GEREK”

Ege Bölgesi kentlerinin altında 150 civarında diri fay bulunuyor. Deniz altındaki faylarla 200 civarına ulaşan fayların yanı sıra İzmir kent merkezinden geçen diri faylar, ortalama 300 yılda bir yıkıcı deprem üretebiliyor.

İzmir’de son büyük depremin 1688 yılında yaşandığını hatırlatan uzmanlar, son yıkıcı depremin üzerinden 333 yıl geçtiğini, dolayısıyla İzmir kenti içinden geçen diri faylardan birinin yakında deprem üretme potansiyeli üreteceği konusunda hem fikir.

29 Ekim’de yaşanan Sisam depremi sonrası Seferihisar, Tuzla, Kuşadası ve Gümüldür faylarına stres aktarımı olduğunu belirten uzmanlar, Deprem Master Planının bir an önce başlamasını öneriyor.

Seferihisar fayı alarm veriyor
Yorum