17 Aralık 2024, Salı Yeni Haber
Haber Girişi : 7.11.2021

Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var

HABER MERKEZİ-DİLEK GÜRBÜZ -Seferihisar’daki LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği üç yıldır lösemili çocuklara, ailelerine, çalışanlarına ve LÖSEV’e gönül vermiş insanlara umut olmaya devam ediyor. İyi tarım uygulamaları yapılan 297 dönümlük arazide, gönüllülerin ve ailelerin desteğiyle üretim yapılmakta. Mandalina, nar ve ceviz ağaçlarının olduğu arazide salça yapım atölyesi, nar suyu yapımı, zeytin festivali gibi birçok etkinlik de gerçekleştiriliyor. LÖSEV çocuklarının aileleri, derneğin desteği sayesinde sağlığına kavuşan çocuklar, LÖSEV’in İzmir gönüllüleri, çiftlikte görev alan personelle birlikte üretim ve etkinlikler el birliği ile gerçekleştiriliyor. Biz de Yeni Haber ailesi olarak 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasında çiftliği ziyaret ettik. Çiftliği ziyaretimizde merak ettiklerinizi sizler adına sorduk.

-Seferihisar Lösev Doğal Ürünler Çiftliğinde kimler çalışıyor ve nasıl işler yapılıyor?

Ziraat Yüksek Mühendisi Kerim Damcı
-Buradaki çiftliğimizde 1700 kadar mandalina ağacımızın yanı sıra 200 kadar ceviz, 200 kadar zeytin ağacı var. Ayrıca bir bölümde çilek üretimi de yapmaktayız. Ağırlık olarak mandalina üretmekteyiz. Ürettiğimiz mandalinalar kuru ve yaş olarak iki kategoride değerlendiriliyor. Ürettiğimiz bu ürünleri LSV dükkanlarımız da satışa sunuyoruz. Tabiki önceliğimiz lösevili çocuklarımızın bu sağlıklı gıdalara kolay ulaşabilmesidir. Çalışan sayımız sadece yedi kişiden ulaşmaktadır. Altı kişi sadece tarımla ilgili kısımla ilgileniyor. LÖSEV’de idareci olmak bir ayrı bir anlama gelmiyor. Hepimiz çiftliğin her sahasında çalışıyoruz. Burada üretilen iyi tarım ürünleri Ankara’daki Lösemili Çocuklar Köyümüze, Lösante Hastanemize, evlerinde tedavi gören lösemili çocuklarımıza tüketimleri için gönderiliyor kalan kısımda yine geliri lösemili çocuklar için kullanılmak üzere LSV bakkalımızın internet sitesinde satışa sunulmakta. Ürünlerimizin hiç bir aşamasında ilaç kullanılmamaktadır. Üretimimiz tamamiyle iyi tarım uygulamaları ile gerçekleşiyor.

-LÖSEV’de çalışmak nasıl bir duygu?
(Hasan Oymak Çiftlik yönetimi)
LÖSEV’de çalışmak çok farklı bir durum. Ben emekli askerim, buraya geldiğim de benimde merak ettiğim hususlar vardı ama bu güzel ailenin içine girdikten sonra doğru bir amaca hizmet ediyor olmanın mutluluğunu tattım. Hedefimiz sadece çocuklarımız. Lösev’de çalışmanın maddi yönünden önce manevi bir yönü var. Buradaki gelirimizin tamamı çocuklarımız yararına kullanılıyor, Biz LÖSEV Çiftliğinin çalışanları olarak ürettiğimiz ürünülerden birtaneden fazla yemiyoruz; çünkü biliyoruz ki buradaki her ürün çocuklarımızın hakkı. Okudunuz mu bilmiyorum çiftliğin giriş kapısında "burada üretilenler çocuklara aittir, göz hakkı olamaz” yazıyor.

-Ürettiğiniz ürünlerin hasatlarını nasıl ve kimlerle gerçekleştiriyorsunuz?

(Ziraat Yüksek Mühendisi Kerim Damcı)
Hasat zamanlarında iyileşme sürecine girmiş hastalarımız, iyileşmiş gençlerimiz ve aileleride karşılık beklemeden gelip yardım ediyorlar. Bu sene iyi tarım uygulamaları yapılan yerlerden bağış olarak aldığımız domatesleri, burda gönüllülerimizle el birliğiyle 8 gün gibi kısa bir sürece salça haline getirdik.

Hasat, üretim ve diğer zamanlarımızda danslar, şarkılar türküler eşliğinde hep birlikte eğleniyoruz. Geçtiğimiz günlerde Nar festivalimizi de gerçekleştirdik ve yine hep birlikte çalıştık, narlarımızı ayıkladık. Önümüzdeki günlerde mandalina etkinliğimiz var.

-Mehmet Karaşahinoğlu
Ben bu çiftiğin en eski tarım çalışanıyım. Tarım kısmıyla ilgileniyorum. Arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyoruz ve çok mutluyuz.

-Son olarak size Seferihisar’ın duyacağı bir mikrofon uzatsalar Lösev’le ilgili olarak ne söylerdiniz?

-Ziraat Yüksek Mühendisi Kerim Arıcı
İyilik, denize atılmış taşın suda yarattığı dalgalar gibidir. Gittikçe yayılır ve çoğalır. Siz LÖSEV’e girdiğinizde bunu hissediyorsunuz. O taş lösemili çocuk olsa etrafındaki dalgalar ailesi, arkadaşları ve iyilik sahibi insanlardır. Lütfen herkes o taşı atmak ve iyilik dalgaları yaratmak için o gücü kendisinde bulsun.

Esma Karakoyun İdari ve Mali İşler Sorumlusu
—Kerem Bey’in söylediklerine bende katılıyorum. İyilik bulaşıcıdır ve bizlerinde içinde iyilik var. Çiftliğimizde "vicdan” olgusuyla gönüllü olarak çalışmaktayız. O yüzden çok mutluyuz. Bu iyiliğin bir parçası olmak isteyenler Lösev’e üye olsunlar.

(Melek Güdük tarım işçisi)
Yapılan her şey, bizlerin emekleri çocuklar ve aileleri içindir. O yüzden herkes burada çok istekli çalışıyor. Burada herkes bir çocuğa umut olabilmek için uğraşıyor.

Yeni Haber ailesi olarak geleceğe umut taşıyan LÖSEV Çiftliği çalışanları tebrik ediyoruz.

Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Seferihisar LÖSEV Doğal Ürünler Çiftliği’nde umut var
Yorum