34,2452$% 0.28
37,6376€% -0.37
45,0841£% 0
2.921,73%0,22
4.978,00%0,00
2121856฿%-0.31614
Bir türlü halledilemeyen imar sorunları, Seferihisar’ın özellikle Doğanbey termal zenginliğinden faydalanmasının ve dolayısıyla gelişmesinin önünde büyük engeldi.
Özellikle termal tesisler ile geliştirilmeye müsait olan Doğanbey, Payamlı ve Ürkmez bölgeleri şimdi mercek altında.
Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar ve İzmir hattında imar sorunlarını çözmek için canhıraş bir gayretin içine girdi. İlçenin Eski Belediye Başkanı Hamit Nişancı da, iktidar yoluyla ona destek vermek için kollarını sıvadı.
Ülkemizde eşine az rastlanır bu işbirliğinin 2017 yılında tüm imar sorunlarını çözeceği öngörülüyor!
30 YILDIR TURİZM MERKEZİ OLACAK DEDİLER!
Seferihisar’ın Doğanbey bölgesinde bakanlar kurulu tarafından on yıllar önce termal turizm alanı ilan edilen bölgeye 30 yıldır tek çivi bile çakılamadı. Zaman içinde imar planlarını yerel belediye yaptı, bakanlık bozdu, bakanlık onayladı, bu kez mağdur olduğu iddiasıyla vatandaşlar davalar açtı, planları iptal ettirdi. Böylece 30 yıldır ilçenin değerli sıcak su kaynakları doğaya hibe edilmiş oldu.
Zamanın belediye başkanları vaatlerinde bu bölgeleri kullandılar. 1981 yılından 1989 yılına kadar ilçenin belediye başkanı olan Cumhur Gürüz, hemen her yıl, söylemlerinde termal oteller açtı, tesisleri turizmin hizmetine sundu.
1989 yılından 1999 yılına kadar belediye başkanlığı yapan Etem Çalış da Gürüz gibi, her yıl termal tesisleri açtı, turizmi kalkındırdı.
Hamit Nişancı döneminde ise, Doğanbey bölgesi, belde olduğu için konu belde belediyesine devredilmişti. Belde belediyesi de vatandaş ve bakanlık çarkının içinde sıkışıp kalmıştı.
Neticede, her yıl açılması planlanan ve ilçeyi kalkındıracağı iddia edilen termal turizm konusu bir adım bile ilerleyememiş, başkanların söylemleri boş vaatler olarak basın bültenlerinde kalmıştı.
BÖLGENİN İMAR SORUNU SADECE DOĞANBEY BÖLGESİ DEĞİL!
Büyükşehir Yasası ile birlikte tüm ilçelerin 25 binlik imar planlarını yapma yetkisi büyükşehirlere verildi. Ancak İzmir Büyükşehir’in imar planlarını onaylayan kadroları dikkatli değildi. Masa başından kalkmadan yaptıkları çalışmalar, yine Seferihisar‘ın zarar hanesine yazıldı. Başta Tepecik, Akarca yol üstünü turizm alanı ilan etmeleri aslında büyük bir skandaldı. Neticede planlar yeniden iptal edildi ve eski planlara uyularak çalışmalar başlatıldı. Oysa; Akarca’nın yol üstünü turizm alanı ilan eden büyükşehrin imar kadroları bölgede inceleme yapma zahmetine katlansalardı, turizm alanı ilan ettikleri yerlere on yıl içerisinde yüzlerce bina dikildiğini göreceklerdi.
BÜYÜKŞEHİR BAKANLIK KARARININ AKSİNİ YAPIYOR!
Tepecik mahallesi Akarca yol üstü bölgeleri Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 1/100 binlik imar planlarında bölgeyi konut alanı ilan etmesine rağmen Aziz Kocaoğlu yönetimindeki büyükşehir belediyesi imar müdürlüğü yetkililerinin 1/25 binlik planlarda aynı alanları turizm alanı ilan etmeleri elbette bir skandaldı.
Sorun sadece Akarca Bölgesi’ni etkilemiyor.
İlçenin Sığacık yat limanı karşı bölgelerinde de aynı durum söz konusu. Çevre ve Şehircilik bakanlığının 1/100 binliklerde konut ve turizm alanı ilan ettiği yerler Büyükşehir tarafından tarım alanı yapılıyor, turizm alanı yapılıyor ve vatandaş şaşkına döndürülüyor.
Mağdur insan sayısı sayılamayacak kadar çok ve Büyükşehir Belediyesi yaptığı hataların düzeltilmesi, sıkıntının giderilmesi konusunda elini bile kıpırdatmıyor!
Şimdi bütün bu sıkıntıları çözmek Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in omuzlarına yüklendi. Soyer bu konuda açık ve net. “Yıllardır sorunları çözmek için canla başla çalışıyoruz” diyor ve ekliyor:
“İlçemizin çeşitli bölgelerindeki imar sorunlarını giderebilmek için çok çaba sarf ediyoruz. Ancak gerek vatandaşların itirazları gerekse Büyükşehir plancılarının farklı değerlendirmeleri nedeniyle istediğimiz hızda yol alamıyoruz. Çünkü birçok bölge için yaptığımız planlar onay makamından geri dönüyor. Bunun üzerine sorunları tekrar gideriyoruz ve gerekçelendirerek tekrar gönderiyoruz. Umudum Mart ayında toplanacak büyükşehir meclisinden ilçemiz için sevindiren kararların çıkmasıdır” dedi.
Sorunların bir çıkmaz sokakta takılıp kalması üzerine eski Belediye Başkanı Hamit Nişancı da devreye girdi.
AK Parti İlçe Başkanlığı görevini yürüten Nişancı, “Sorunların çözümlenmesi için hükümet kanadında yapılması gereken her türlü katkıyı vermeye hazırım” diyerek, Seferihisarlı arsa mağduru vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için belediye başkanı ile birlikte üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Sorunların çözümünde kimin hangi partinin mensubu olduğu önemli değil. Sorunlar toplumun sorunudur. Ben, bakanlıklarda yapılacak her türlü girişimi yapmaya hazırım. El birliği ile sorunları çözebileceğimize inanıyorum” dedi.
İMAR MÜDÜRÜ NİLAY EŞİN: VATANDAŞLARIN DERDİNİ ÇÖZEMEMEKTEN ÇOK ÜZÜLÜYORUZ!
Bölgenin sorunlarını en yakından bilen ve vatandaşlarla her gün ve her saat karşı karşıya gelen Seferihisar Belediyesi İmar Müdürü Nilay Eşin, ise dert küpü haline gelmiş. “Asıl sorun bakanlığın yaptığı 1/100 binlik imar planlara büyükşehirin yaptığı 25 binlikler ile birbirleriyle uyuşmamasından meydana geliyor” diyen Eşin, sıkıntıyı şu sözlerle özetliyor:
“Seferihisar şehir merkezi kat adetlerinin düşürüldüğü dosya için iki defa revizyon paftalarını gönderdik, ancak uygun görülmeyerek büyükşehir tarafından geri gönderildi. Bu konuda ısrarcı olduk. Sorunlu olan bölgeleri tek tek inceleyip meclis kararlarıyla birlikte tekrar düzenleme yaptık ve tekrar göndereceğiz. Sığacık, Hıdırlık ve Akkum bölgesini bir ay önce Büyükşehir’e gönderdik inceleme yapılıyor.
Tepecik bölgesinin tamamını bir ay önce gönderdik. Büyükşehirin Mart ayı toplantısında çıkacağını umuyoruz.
Çolakibrahimbey mahallesinin Karakayalar bölgesini üç ay önce gönderdik. Bu bölgenin de Mart meclisinde geçeceğini umuyoruz. Tepecik Mahallesi Haritacılar, Akarca bölgesinde kıyı kenar sorunları olduğu için kıyıda kalan arsaların sorunları çözüm bekliyor.
Hıdırlık mahallesi Havacılar Sitesi’ndeki sorunlar ise kıyı kenar bölgesinde koruma amaçlı imar planı yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ada bazında yüzde elliyi aşan ada guruplarına inşaat ruhsatı verebilmek için izin aldık. Ancak Büyükşehir, bakanlığın verdiği onayı kabul etmeyerek ilk elli metreyi kıyı kenar ikinci elli metreyi günübirlik alanı yapmakta ısrarcı. Büyükşehirin bu ısrarcı tutumundan dolayı yüzlerce vatandaşımız belediyemize uğramadığı gün olmuyor.
Ayrıca Sığacık yat limanının karşı bölgesinde bulunan arsalarda bakanlığın 1/100 binliklerinde konut büyükşehirin 25 binliğinde tarım alanı gözükmekte. İlçemizin imar sorunları ve mağdur insanların mağduriyetinin giderilmesi için ancak bakanlık ve büyükşehir bürokratlarının el ele vermesiyle çözümleneceğine inanıyorum”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Sayin yetkililer el elemi verirsiniz elelemi tutarsiniz srtik cozun su stdalsrin sorununu .
Hani 2017 yilinda cozulecekti 2018 de bitiyor baskanim bu omur beldesi imara acilacak diye bekliye bekleye bi hal olduk cozum bekliyoruz artik .burayi kimacarsa belediyeyi o kazansin insAllah
İnşallah Sit alanı saçmalığı bir an evvel kalkarda halkın yerinin en kısa zamanda hak ettiği değere ulaşmasını diliyorum.italya Roma sit alanının merkezlerinden biri.Orası örnek alınarak bir imar planı oluşturulmalı.öyle derenin bu tarafı sit diğer tarafı imarlı gibi bir saçmalık ortadan kalkmalı.O zaman seferihisar gerçek manada bir anlam kazanacağını düşünüyorum….
sağ tarafım ev, sol tarafım ev, arkam ev ama tam ortasında kalan arsama evimi yapamıyorum.neden? çünkü sit alanı. Ömür beldesinde insanlar bıktı artık yıllardır. bu kadar zor mu herşey
Başkan kendine, memlekete bir iyilik yap ve meclis üyelerinin imara girmesini kısıtla. Tek faydaları kendilerine. Ne sana ne memlekete faydaları yok. Varsa yoksa imar işler.
Sayın Başkanım imar planlarını mandalina ovasını koruyacak şekilde revize ettirmelisiniz.
Ülkemizde görmek istediğimiz birleştirici manzaralar. Tebrikler.
imar dediğiniz sadece bina yapmak mıdır .. baraj suluma bölgesi ( 50 / 60 senede oluşmuş mandalina ormanı ) kesinlikle korunmalıdır .. geleceğe beton mu
ecdadımızın armağanı yeşilini mi bırakacağız .. betonun dönüşü yoktur .. karar sizlerindir
sevgi ve saygılarımla 0 539 6858960