11 Nisan 2025, Cuma Yeni Haber
Haber Girişi : 19.06.2019

Sokak hayvanlarının geleceğini Soyer kurtaracak

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu, Ege Hayvan Hakları Federasyonu ve yerel derneklerden temsilciler, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e brifing verdi.

Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Çevre Kontrol Daire Başkanı Hülya Hanım, Veteriner İşleri Müdürü Hande Özyoğurtçu Gültekin, Özel Kalem Müdürü Lütfü Bey‘in katılımı ile gerçekleştirilen brifingin ardından Soyer’e dosya da sunuldu.

Ziyaret ve brifing konusunda bilgi veren Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, belediye başkanlarının çoğuna aylarca anlatmaları gereken konulara hakim olan Tunç Soyer’in anında ilgili birimlere talimat verdiğini belirtti.

’İyi ki Türkiye’de İzmir var, iyi ki İzmir’de Tunç Soyer var. Birbirlerine öyle güzel yakıştı ve öylesine birbirlerini tamamladılar ki!..’’ diyen Nesrin Çıtırık, İzmir ve ilçeleri için Soyer’e verilen brifingde dile getirilenleri şöyle açıkladı:

1. İlçelerde mevcut bakımevlerinin “KISIRLAŞTIRMA ve KÜÇÜK TEDAVİ” yapılacak merkezlere dönüştürülmesi önerildi. Şu anda ilçe başına günlük 1-2 kedi ve köpek, tüm ilçeler olarak ise günde 70’e yakın “kedi ve köpek” kısırlaştırılıyor. Bu sayılar ile hayvanların üremelerinin kontrol altına alınmasının MÜMKÜN OLMADIĞI ifade edildi. Her ilçe için KISIRLAŞTIRMANIN günlük asgari 12 KÖPEK olması, böylece ilçe toplamında günlük 360 kısırlaştırmanın yapılmasının mutlaka sağlanması ifade edildi.

2. İlçelerde bakımevi olmaması, mağdur ve muhtaç hayvanların ömür boyu bakım için büyükşehirde kurulacak DÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ ne yollanması ifade edildi. Ayrıca, ilçelerde sadece ayakta müdahale olan küçük tedavilerin yapılması, operasyon, ağır hasta yaralı vs hayvanların büyükşehirde oluşturulacak olan HAYVAN HASTANELERİNE yollanması önerildi.

3. Büyükşehir Seyrek ve Işıkkent ameliyathanelerinin post operatif ve pre operatif bölmelerin eklenmesi ile TAM TEŞEKKÜLLÜ HAYVAN HASTANESİNEdönüşmesi, veteriner, tekniker, genel idari hizmetli ve bakıcı olarak gerekli elemanların alınması önerildi.

4. Ayrıca Büyükşehir Bakımevlerinin, “sakat, mağdur, evinden atılmış ve yavrulu annelerin, annesiz yavruların, sokakta yaşamını devam ettiremeyecek hayvanların” konacağı DÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ ne dönüştürülmesi önerildi. Şu anda Işıkkent ve Seyrek Bakımevlerinin bu hizmetler için çok uygun olduğu ifade edildi.

5. Kediler için, GÖNÜLLÜLERİN kolayca ulaşabilecekleri yerlerde, parklarda ve uygun alanlarda KEDİ KISIRLAŞTIRMA ÜNİTELERİNİN yapılması önerildi. Çünkü kedileri belediye ekipleri yakalayamazlar, ancak onlara bakan gönüllüler yakalar.

6. Gerek ilçelerin kısırlaştırma yapmaları ve gerekse büyükşehir belediyesinin HAYVAN HASTANELERİNİN yasal ve tıbbi olarak doğru hizmet vermesi ile, gönüllülerin kısırlaştırma ve tedavi için özel kliniklere hayvan taşımaması, bakımevlerinden hayvan kurtarmak zorunda kalmamaları için bu hususların yerine getirilmesiönerildi.

Bu ünitelerde çalışan veteriner hekimlerin, başta Veteriner İşleri Müdürü Hande Özyoğurtçu olmak üzere ekip çalışmasını özveri ile yürüttükleri, fiziki ve personel desteği ile hizmetin en iyi duruma getirilebileceği ifade edildi.

BÜTÜN BU HUSUSLARIN DETAYLI BİLGİLENDİRMESİ AŞAĞIDADIR:

1. SORUN ve BAŞKANIN TALİMATI: İzmir Büyükşehir ve ilçelerin DKMP İl Müdürlüğünden temin edilen 2018 yılı resmi verileri baz alındığında, İzmir ilçelerinin KEDİ ve KÖPEK birlikte günde sadece 70 kısırlaştırma yaptıkları, bu KISIRLAŞTIRMA ile hayvan sayısının kontrol altına alınmasının mümkün olmadığı görülmektedir.

Oysa 30 ilçenin günlük ortalama KÖPEK KISIRLAŞTIRMA SAYISI 360 olması gerekir ki üreme kontrol altına alınabilsin.

Bu tespit üzerine Sn Başkan 21 ilçeye 21 veteriner hekimin büyükşehirce atanıp bu hekimlerin tüm gün tıbbi ve etik koşullarda KISIRLAŞTIRMA yapmaları talimatını verdi. Daire başkanı ve veteriner işleri müdürü bu ilçeleri bu gün itibarı ile tek tek dolaşarak eksikleri tespit ederek 1 temmuz itibarı ile KISIRLAŞTIRMA çalışmalarını başlatacaklar.

2. SORUN ve BAŞKAN TALİMATI: Büyükşehire ait olan Fuar Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniğinin yetersizliği, tedavi kafeslerinin havasız ve çok küçük olması, bu nedenle temizlik ve hijyenin sağlanamaması, tek ambulansın yetersiz olması, Veteriner, tekniker ve bakıcı olarak kesinlikle yetmemesi gündeme getirildi.

Sayın Başkan, yeni bina yapılıncaya kadar, burada “tedavi kafeslerinin büyütülmesi, havalandırmanın sağlanması, tedaviye getirilen hayvanların durumunu soran gönüllülere BİR TIBBİ SEKRETERİN cevap ve bilgi vereceği WHATSAPP hattı kurulması, yeterli sayıda yeni veteriner hekim, tekniker ve bakıcı istihdam edilmesi, 4 adet ambulans sağlanması TALİMATINI verdi.”

3. Büyükşehir Seyrek Bakım Merkezinde çalışan Veteriner Hekimlerin ve personelin görevlerini, “personel eksikliği ve fiziki imkansızlıklara rağmen” büyük özveri ile yaptıkları olumlu bir tespit olarak başkana sunuldu.

Bunun yanında hayvanların konduğu bölmelerde hayvanların kapalı odada yanıp açıkta kızgın kum ve çakıl üzerinde ve güneş altında kavruldukları, su depoları ve suyun yetersizliği ile hayvanların ciddi biçimde susuzlukla karşı karşıya kaldıkları, eleman yetersizliği nedeni ile sulukların YOSUN içinde olduğu TESPİTLERİ söylendi. (Işıkkent için de aynı tespit ve öneriler yapıldı)

Başkan, Seyrek’e yeterli sayıda VETERİNER HEKİM, Tekniker, bakıcı alınması, SU DEPOLARINA su verilmesi için teknik çözüm getirilmesi, bütün bölmelere GÖLGELİK yapılması için çalışma yapılması talimatını verdi. Işıkkent için de aynı talimatları verdi.

4. Başkan, IŞIKKENT ve Seyrek Bakımevlerinin AMELİYATHANELERİNİN post operatif ve pre operatif bölmeleri takviyesi ve eleman takviyesi ile HAYVAN HASTANELERİNE dönüştürülmesi için için çalışmaların yapılması talimatını verdi.

5. Başkan, IŞIKKENT ve SEYREK bakımevlerinin, eleman desteği ve fiziki koşulların düzeltilerek zaten bir ölçüde halen sürdürdükleri hizmeti daha sistemli olarakDÜŞKÜN HAYVANLAR EVİ olarak mağdur muhtaç hayvanlara hizmet vermesi için çalışmalar yapılması talimatını verdi.

6. Başkan, şehir merkezinde KEDİ KISIRLAŞTIRMA ÜNİTELERİNİN yapılmasına yönelik ön çalışmalar yapılması talimatını verdi.

Sayın TUNÇ SOYER‘in HAYVANLARA YÖNELİK 20 yıllık ihmalin getirdiği birikmiş ve büyük sorunlar ile karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Fakat, kendisinin İRADE koyarak bu sorunları İZMİR e yakışır şekilde çözeceğine olan inancımız nedeni ile umutluyuz.

İZMİR TALEPLERİNE DAYANAK TEŞKİL EDEN VERİLER:

İZMİR BÜYÜKŞEHİR ve 30 İLÇESİ KISIRLAŞTIRMA VERİLERİ

TOPLAM KEDİ-KÖPEK KISIRLAŞTIRMA: 25.341

Sokak hayvanlarının geleceğini Soyer kurtaracak
Sokak hayvanlarının geleceğini Soyer kurtaracak
Yorum