08 Aralık 2024, Pazar Yeni Haber
Haber Girişi : 13.09.2021

Tuna Masters Alaçatı sona erdi

Tuna Masters Alaçatı sportif balık avı turnuvasına Kıbrıs’tan katılan FriendShip teknesi ekibi yakaladıkları 179 cm boyunda 63 kilo 400 gram gelen kılıçbalığı ile "En Fazla Balık” kategorisinde, Stafu ekibi de yakaladıkları 64.6 kiloluk bluefin ile ‘En Büyük Balık’ kategorisinde şampiyonluğu elde ettiler. "Altın Kemer”in yeni sahibi ise Veloce ekibi oldu.

KIBRIS’TAN GELDİLER ŞAMPİYON OLDULAR

Türkiye’de ünlü iş insanlarının ve usta balıkçıların buluşma etkinliklerinden biri olan Tuna Masters serisinin ikinci ayağı Tuna Masters Alaçatı açık deniz balık avı turnuvası bu yıl 9-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenirken, yakalanan dev orkinoslar, kılıçbalığı, denize salınan 5 bin yavru balık ve ödül töreninde kimin şampiyon olacağı heyecanıyla tamamlandı. Alaçatı’da bu yıl 15.’nci kez düzenlenen turnuva, Teos’la birlikte 21.’nci defa sportif balıkçılık tutkunlarını deniz ve devasa balıklarla buluşturdu. Tuna Masters serisinin hem Alaçatı hem de Teos’ta gerçekleşen yarışlarında bu yıl ilk kez 70 kilo civarında yakalanan kılıçbalıkları her iki turnuvaya da damga vurdu. Türkiye sularında bu büyüklükteki ölçülere az rastlanmasından dolayı, yakalanması da zor olan kılıçbalıklarına ilgi oldukça fazlaydı.

Açık deniz sportif balık avının Türkiye’deki duayenlerinden olan dünyanın birçok yerinde uluslararası turnuvalara katılmış Murat İyriboz ve Uluslararası Spor Balıkçılık Federasyonu IGFA (International Game Fish Association) Türkiye Temsilcisi Elvio Pennetti tarafından organize edilen Tuna Masters serisinin ikinci ayağı olan Tuna Masters Alaçatı’da, 60 tekne en büyük balığı yakalamak için mücadele verdi. Turnuva sonunda bu yılın şampiyonları ‘En Büyük Balık’ kategorisinde Stafu teknesi ekibi, ‘En Fazla Balık’ kategorisinde Friendship teknesi ekibi oldu. Altın Kemer bu yıl da el değiştirirken, Veloce teknesi ekibi ‘Tuna Masters of the Year Altın Kemeri’n yeni sahibi oldu. Veloce aynı zamanda ‘En Fazla Balık’ kategorisinde de üçüncülüğü göğüsledi.

TOPLAM 10 BİN YAVRU BALIK DENİZE SALINDI

Turnuvanın ilk ayağı Tuna Masters Teos’ta bu yıl ilk kez Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü katkılarıyla “1 yakalıyoruz 1000 salıyoruz” sloganı ile yaklaşık 25 gram ağırlığındaki 5 bin yavru çipura balığı doğaya saygı duruşu niteliğinde Teos Marina içinde denize salınmıştı. Tuna Masters serisinin ikinci ayağı olan Tuna Masters Alaçatı’da da 5 bin çipura balık yavrusu Enstitü Müdürü Serkan Erkan’ın himayesinde Port Alaçatı Marina içinde denize salındı. Yavru balıkları yine yaşları 8-12 civarı çocuklar kovalarla denize bırakırken, bir taraftan eğlendi bir taraftan da doğa bilinçlerini geliştirdiler. Tuna Masters serisinin iki ayağında toplam 10 bin yavru balık denize bırakılmış oldu. Özellikle balıkların tartıya getirilişi ve ödül töreni büyük bir ilgi ve heyecanla izlendi.

“60-70 BİN ADET LEVREK VE ÇİPURA BALIĞINI YETİŞTİRİYORUZ”

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sadece balıkçıları denetleme ve onların yasak avları kontrol altına alma gibi çalışmalar yapmıyoruz. Bunu yanında ekolojk ortamı destekleme ve koruma adına da çalışmalar yapıyoruz. Biz bir araştırma enstitüsüyüz ArGe ve inovasyon çalışmaları yapıyoruz. Bu bağlamda her yıl yaklaşık 60-70 bin adet levrek ve çipura balığını yetiştirip, denizlerimize bırakıyoruz. Bunu yanında iç sularımıza göllerimize ve barajlarımıza da tatlı su balıklarını bırakıyoruz. Bugün de bu çalışmalarımızdan bir örnek sergiledik. Aslında daha büyük kitlesel halde de denize balık bırakıyoruz. Zaten burada çok duyarlı bir av ekibi var. Halkımızdan isteğimiz her balığa hayatlarında bir kere bir üreme şansını vermelerini talep ediyoruz. Burada olmaktan da mutluyuz.”

İYRİBOZ: ALAÇATI DOĞDUĞUMUZ YER

Turnuva organizatörlerinden Murat İyriboz sahnede yaptığı konuşmada, Port Alaçatı Marina turnuvamızın doğduğu yer, burası bizim evimiz ve burada olmayı çok seviyoruz, bu turnuva da bizim değil, sizlerin. Biz sizin adınıza düzenliyoruz her sene. Önümüzdeki yıl yine hep birlikte burada ve Teos’da buluşmak üzere, katılan tüm ekiplere, bizlere destek veren tüm sponsorlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

BALIKLAR BOY, KİLO VE GENİŞLİKLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLDİ

Port Alçatı Marina’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve kısa zamanda Avrupa’nın en büyük balıkçılık yarışmalarından biri olan turnuvanın son gün yarışlarında tutulan balıklar Port Alaçatı Marina turnuva alanına getirilerek tartıldı. Balıklar boy, ağırlık ve genişlik kriterlerine göre hakem heyeti tarafından değerlendirildi. Orkinoslar ile kılıçbalıklarının farklı puanlarla değerlendirildiği Tuna Masters Alaçatı Devler Ligi’nde Hakem Heyeti’nin kararını açıklamasının ardından ödül törenine geçildi.

ALTIN KEMER VELOCE EKİBİNİN

2019’da başlayan uygulama ile Tuna Masters Teos ve Tuna Masters Alaçatı yarışlarının toplam değerlendirmesi sonucunda genel klasman galibi olan ekibe ‘Tuna Masters of the Year Altın Kemeri’ verilmeye başlanmış, bu ödülün ilk sahibi Fes Fish ekibi olmuştu. Geçtiğimiz yıl ise Tuna Masters Teos 2020 yarışlarından 683 puan toplayan turnuvanın müdavimlerinden SHAMU teknesi ekibi, Tuna Masters Alaçatı’dan da topladığı 1096 puan ile 1679 puana ulaşarak "Tuna Masters of the Year” 2020 Altın Kemeri’nin yeni sahibi olmuştu. Kemeri bir yıl boyunca taşıyan ekip, Altın Kemer’i yeni sahipleri Veloce ekibine teslim etti. Çağlar Akan, Fadıl Zandar, Cihan Okay ve İbrahim Sönmez’den oluşan Veloce teknesi ekibi Tuna Masters serisinin Tuna Masters Teos ayağında yakaladıkları 187 cm boyundaki 120 cm çapındaki 95 kilo 900 gram gelen bluefin ile turnuvanın ‘En Büyük Balık kategorisinin şampiyonu olmuşlardı. Ekibe ödüllerini bitcicom yetkilisi Yaprak Gökçe takdim etti. Veloce takımı, bir yıl boyunca şampiyonluk kemerini taşıyacak.

EN BÜYÜK BALIK ŞAMPİYONU: STAFU

Burak Galip Akkurt, Ahmet Akıncı, Cem Akkurt, Serkan Aşkar ve Mehmet Çelik’ten oluşan Stafu ekibi Tuna Masters Alaçatı yarışlarıda ikinci günü yakaladıkları 64,6 kiloluk bluefin ile turnuvanın şampiyonu oldular. 15 bin bitcicoin ve çeşitli sponsor ödülleri ile ödüllendirilen ekibe ödüllerini Port Alaçatı Marina Müdürü Sander Suiçmez takdim etti.

İLK GÜNÜN BİRİNCİSİ TURNUVA SONUNDA ŞAMPİYON OLDU

Kıbrıs’tan 700 mil yol kat ederek Alaçatı’ya gelen Bekir Kasapoğlu’nun kaptanlığını yaptığı Friendship teknesi ekibi yarışların ilk günü 179 cm boyunda 63 kilo 400 gram gelen kılıçbalığı ile ilk günü lider tamamlamıştı. Bu liderlik ekibi turnuva sonunda şampiyon yaptı. ‘En Fazla Balık’ kategorisi birincisi olan ekip, 15 bin bitcicoin ve çeşitli sponsor ödülleri ile ödüllendirilirken, ödüllerini Marina Müdürü Deniz Şahin takdim etti. Friendship ekibi yaptığı özel açıklamada; " KKTC milli takımı olarak yarıştık burada. Balığı tekneye 22 dakikada çektik, bizi oldukça zorladı. Denizde tekne arızamız oldu. Tüm ekipler yardım etti. Kendilerine çok teşekkür ederiz.” dedi.

EN FAZLA BALIK’ KATEGORİSİ İKİNCİSİ: FESHFİSH

Yarışmaların ikinci gününde yakaladıkları 166 cm boyunda 64,1 kiloluk bluefin yakalayan Can Kaya Fesçi, Suat Can Tokgöz, Onur Kalaycı ve Murat Sungurtekin’den oluşan Fesh Fish teknesi ekibi turnuvayı En Fazla Balık’ Kategorisi İkincisi olarak tamamladı. Ekibe ödüllerini Depar Motor’dan Vidal İtkin takdim etti.

EN FAZLA BALIK’ KATEGORİSİ ÜÇÜNCÜSÜ: VELOCE

Tuna Masters serisinin Tuna Masters Teos ayağında ‘En Büyük Balık kategorisinin şampiyonu ve ‘En Fazla Balık kategorisi ikincisi’ olarak Alaçatı’ya gelen Veloce teknesi ekibi, Alaçatı’da da yakaladıkları 139 cm boyundaki, 34,6 kiloluk Kılıçbalığı ile turnuvada  ‘En Fazla Balık’ kategorisi üçüncüsü oldular. Ekibe üçüncülük ödülleri Yiğit Akü’den Fatih Yiğit tarafından takdim edildi.

 ÜNLÜ SİMALAR DA YARIŞMACILAR ARASINDAYDI

IGFA tarafından belirlenen sportif balıkçılık anlayışı, turnuvaya özel kurallar ve Covid-19 önlemleri çerçevesinde yapılan yarışmada bu yıl da birçok tanınmış isim, turnuva müdavimi usta balıkçı ve şampiyon suya olta bıraktı. Türkiye’de ünlü iş insanlarının ve usta balıkçıların buluşma noktası olan Tuna Masters Alaçatı’da turnuvanın Alaçatı ve Teos ayaklarında çıktıkları hemen hemen her yarıştan balıkla dönen duayen isimlerinden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, turnuvanın ilk düzenlenmeye başladığı 15 yıldan bu yana her yıl katılan turnuvanın müdavim yarışmacılarından ve aynı zamanda sponsorlarından Gökhan Çarmıklı, AK Parti İzmir eski Başkanı Bülent Delican, balık tutkunu iş insanları Murat Aslan, Burhan Çavuşoğlu, Erkut Soyak, Turgut Konukoğlu, Adil Konukoğlu, Feridun Bigalı, Berent Akdemir, Turan Mutlu, Sinan Kuran, Bülent Akgerman, Rikardo Aliberti, Altuğ Aksoy, Uğur Işık gibi isimler en büyük ve en fazla balığı yakalamak için derin sularda mücadele verdi. Denizdeki heyecan, balıkların karaya getirilmesiyle birlikte Port Alaçatı etkinlik alanına da yansıdı.

ALAÇATI’DA İKİ GÜNDE TOPLAM 7 BALIK YAKALANDI

Turnuvanın iki günlük yarış takviminde toplamda yedi balık yakalanırken bu balılardan üç tanesi kılıçbalığı, dört tanesi de bluefin idi.  Turnuvanın ilk gün yarışlarında biri kılıçbalığı, ikisi bluefin (mavi kanat orkinos) olmak üzere toplam üç balık yakalandı. Friendship teknesi ekibi 179 cm boyunda 63 kilo 400 gram gelen kılıçbalığı ile ilk günün şampiyonu oldu. Denizden karaya balıkla dönen diğer iki ekip ise geçen yılın Altın Kemer sahibi turnuva müdavimlerinden Shamu teknesi ekibi olurken, 155 cm boyunda, 103 cm çapında, 57 kilo 500 gram bluefin yakaladılar. Geçen yılın ‘En Fazla Balık’ kategorisi birincisi turnuvanın tecrübeli ekiplerinden Baracuda ekibi de 156 cm boyunda 102 cm çapında 62 kilo 300 gram gelen bluefin yakalayarak ilk gün tartıda sahneye çıkan ekiplerden biri oldu. Turnuvanın ikinci gün yarışlarında ise dört ekip denizden karaya balıkla döndü. Bu balıklardan ikisi kılıçbalığı olurken, diğer ikisi de bluefindi. X,Shark ekibi 130 cm boyunda 24 kilo ağırlığında bir kılıçbalığı yakaladı. Teos’dan Alaçatı’ya lider gelen Veloce teknesi ekibi Teos’da olduğu gibi Alaçatı’da yakaladığı balıkla dereceye girdi. Ekip, 139 cm boyunda 34,6 kiloluk kılıçbalığı yakaladı. Fes Fisch teknesi ekibi 166 cm boyunda 64,1 kiloluk bluefin, Stafu ekibi ise 64,6 kiloluk bluefin yakaladılar.

 DRİFTWOOD ESERLER SERGİSİ ALAÇATI’DA

Port Alaçatı Marina ev sahipliğinde düzenlenen turnuvanın organizasyon sahasına, pandemi nedeniyle yine sadece yarışmacılar, aileleri ve basın mensupları kontrollü ve maske-mesafe hijyen önlemleriyle kabul edildi. Bitci.com ana sponsorluğunda gerçekleştirilen turnuva sahasında kendi alanında dünya lideri bazı firmaların stantları da yer aldı.  Ayrıca bu yıl ilk defa, Driftwood sanatçısı Cem Özipek ‘Denizden Gelen’ adı altında deniz ve nehir kenarlarında su ve rüzgarın etkisiyle sürüklenen ağaç dallarından oluşturduğu  sanat eserlerini organizasyona katılanların beğenisine sunmak üzere sergi açtı.

 

 

Yorum