07 Aralık 2024, Cumartesi Yeni Haber
Haber Girişi : 3.07.2020

"Dayanışmanın birliğiyiz”

KÖY- KOOP İZMİR BİRLİĞİ BAŞKANI NEPTÜN SOYER, ORTAKLIĞIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

İl genelinde aktif olarak faaliyet gösteren tarımsal kalkınma amaçlı 100 kooperatifin çatı örgütü olan  Köy-Koop İzmir Birliği dayanışma içinde binlerce çiftçi ailesinin kaliteli üretimine ve bu ürünlerin pazarlanmasına katkı sağlıyor.

YENİ HABER

Türkiye’de tarımsal amaçlı kooperatifçiliğin öncüsü olarak yarım asır önce resmi kuruluşunu tamamlayan Köy-Koop İzmir Birliği, Neptün Soyer’in 5 yıldan bu yana sürdürdüğü başkanlığı döneminde Seferihisar’dan Kınık’a, Tire’den Bergama’ya, Menemen’den Ödemiş’e kadar tüm ilçelerdeki üreticilerin aile bütçelerine önemli katkı sağladı.

Yeni Haber olarak İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer’den ortakların çatı örgütü Köy-Koop’un bugünkü durumu, büyükşehir belediyesi, tarım bakanlığı ile ilişkileri ve tarımsal üretim projeleri konusunda bilgi aldık.

* Köy-Koop ne zaman kuruldu? Amacı ne?

– Kuruluşu 1960’lı yıllara kadar dayanıyor, 10 yıl sonra resmileşiyor. İzmir Birliği’nin kurucu ortak olduğu genel merkezin oluşumu ise 1971 yıllarının son aylarıdır. Köy-Koop, tarımla uğraşan ailelerin bilinçli üretim yapmasını, üretim aşamasında her türlü zirai destek almasını, kalkınma ajanslarından yerel yönetimlerden veya bakanlıkların projelerinden faydalanmasını, ürünlerini sorunsuz bir şekilde, dayanışma kültürü içinde pazarlanmasını amaçlıyor.

* Kaç kooperatif ile ortaksınız?

İzmir’de bir kısmı faal, bir kısmı pasif halde 283 kooperatif bulunuyor. Bunlardan genel kurullarını düzenli bir şekilde gerçekleştiren, projeler geliştiren ve ortaklarını dayanışma ruhuyla sevgiyle kucaklayan 100 kooperatif bizim ortağımız. Birlik ve beraberlik içinde logomuzdaki gibi el ele faaliyetlerini sürdürüyor.

*Ortaklık ve dayanışma ifadelerini biraz açar mısınız?

-Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz felsefesi ile hareket ediyoruz… Biz bir çatı örgütüyüz, sonuçta diğer kooperatiflerle ortağız. Onlar bizim üyemiz değil faaliyet ortağımız.  İzmir tarımının baş aktörleri olarak Köy-Koop logosunu kullanarak gerek bakanlık gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi nezdinde girişimlerde bulunabiliyor, destek projelerinden yararlanabiliyor, ürünlerini pazarlayabiliyorlar. Köy-Koop İzmir Birliği ortakları arasında tam bir dayanışma var. Biz 100 ortağımız ile birlikte hareket ediyoruz. Tüm kooperatifler ile el ele kol kola birlikte hareket ediyoruz. Aramızda rekabet söz konusu olamaz ama dayanışma söz konusu olur.

*Büyükşehir belediyesinin Köy-Koop’a ve ortak kooperatiflere desteği ne aşamada?

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, adaylığı döneminde tarımsal üretime destek vereceğini, süt üreticilerinden bal üreticilerine, fidan yetiştiricilerinden hayvan yetiştiricilerine, sebze meyve üreticilerine kadar tüm kesimlere destek olacağını, bunu da kooperatifler üzerinden yapacağını açıklamıştı. Şimdi bu sözünü yerine getiriyor, geçmişte de olduğu gibi birlik ve kooperatiflerle 4734 sayılı kanunun 3/a sına uyarak,Keçi Koyun Birliği,Arıcılar Birliği,Köy-Koop Birliği ile üreticiye destek oluyor.Ortaklar arasında ayrıcalıklı kooperatif yok… Ortaklıktan herkes kazanıyor.

*İzmir’de süt üretimi hangi bölgelerde yapılmakta?

Süt üretiminde Ödemiş birinci, Kiraz ikinci, Tire üçüncü sırada… Yani ağırlık Küçük Menderes Havzasında… Ama bu Bergama’da, Kınık’ta süt üretimi yok anlamına gelmiyor. Bakırçay havzasında mera ve yaylalarda otlayan hayvanlardan elde edilen doğal ve geleneksel sütler de artık kutuya giriyor. İzmir’in farklı bölgelerinde de süt üreticileri destekleniyor. Ailelerin kazancına katma değer sağlıyor.

*Tunç Soyer’in İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı olması, eşi Neptün Soyer’in faaliyetlerini nasıl etkiliyor?

-Köy-Koop yarım asırdan bu yana belediyelere zaten projeler sunuyordu. Şimdi Tunç Soyer’in vizyonuyla kooperatifçiliğe ve tarımsal kalkınmaya verdiği önem doğrultusunda işimiz biraz daha kolaylaştı. Bunun aile ilişkisi ile herhangi bir bağlantısı yok. Dediğim gibi,keçi koyun Birliği ya da Arıcılar Birliği de aynı iş birliğini hatta daha fazlasını İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapıyor.Başkan Tunç Soyer, İzmir’e katkı sağlayacak her projeye odalarla sivil toplum kuruluşları ile ve bizlerle ortak akılla yol almak isteyen bir başkan.

*Dönem dönem bu konudaki eleştirilere, saldırılara kızmıyor musunuz?

Tunç Soyer’in eşi olmaktan, onunla birlikte yürümekten İzmir için çalışmaktan, üretmekten çok keyif alıyorum, gurur duyuyorum. Ayrıca ben yıllardır bu yapının içindeyim. Her kooperatif yapısında olduğu gibi özerk yapımızda,seçimle başkan oluyoruz. Ben 5 senedir Köy-Koop Birliği Başkanıyım,Tunç Bey ile başlamadı.Ben toplumsal sorumluluğu yüksek bir insan olmaya özen gösteririm. Üniversite yıllarında da böyleydim. Daha 19 yaşında iken Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Grubu olarak sahnelediğimiz oyunun bilet gelirlerini Afrika’daki aç insanlar için bağışlamıştık. Bugün de memleketime dünyaya sorunlara kayıtsız kalmıyorum. Bakanlık ile ilişkilerimiz de bakanlık kooperatif ilişkileri çerçevesinde sürdürüyoruz. Bakanlık destekleme payları için Köy Koop logosu tüm ortaklarımızın önünü açıyor…

FOTOĞRAF ALTI

Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, çatı örgütün çalışmalarını ve ortaklarla ilişkilerini Yeni Haber’den Mustafa Karabulut ve Tevfik Tortamış’a anlattı. (FOTOĞRAF Caner Güney)

Yorum