DOLAR

34,0450$% 0.19

EURO

37,6315% -0.13

STERLİN

44,5529£% -0.27

GRAM ALTIN

2.730,94%0,10

ÇEYREK ALTIN

4.502,00%-0,48

BİTCOİN

1878371฿%2.37271

a

İzmirli gençler müsilaj için cihaz üretti: ABD ödüllendirdi…

İzmir Fen Lisesi’nden 3 öğrencinin, sulak alanlarda kirlilik oluşmadan müdahale edilmesini amaçlayan uyarı cihaz projesi ödül aldı.

İzmirli gençler müsilaj için cihaz üretti: ABD ödüllendirdi…
0

BEĞENDİM

İzmirli gençler müsilaj için cihaz üretti: ABD ödüllendirdi…

İzmir Fen Lisesi’nden 3 öğrencinin, sulak alanlarda kirlilik oluşmadan müdahale edilmesini amaçlayan uyarı cihaz projesi ödül aldı. ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen yarışmada İzmir Fen Lisesi öğrencileri ikincilik ödülüne layık görüldü.

Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması, lise seviyesinde düzenlenen en büyük bilim yarışmaları arasında gösteriliyor. Bu yıl 11-17 Mayıs’ta ABD’nin Los Angeles şehrinde düzenlenen yarışmaya 85 ülkeden 1360 projeyle 1799 öğrenci katıldı.

Bu yarışmaya İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencileri Eray Akın, Nisa İltekin ve Murat Leylekoğlu da TÜBİTAK tarafından desteklenen “Sulak Alanların Kirlilik Seviyesini Ölçen ve Bildiren Güneş Enerjili Duba Geliştirilmesi Projesi” ile katıldı. Takımın sunduğu cihaz ve proje, çevre mühendisliği kategorisinde ikinci oldu.

Tasarım ve işlev olarak dubayı andıran cihaz, güneş enerjisiyle çalışıyor. Su kaynaklarında veya sulak alan ekosistemini oluşturan diğer unsurlarda meydana gelen anomalileri anında tespit ederek hızlı önlem alınabilmesi amacıyla geliştirilen cihaz, İzmir Körfezi ve kentteki bazı sulak alanlardaki testleri başarıyla geçti.

Geliştirdikleri üründe seri üretime geçmeyi amaçladıklarını dile getiren öğrenci İltekin, şunları söyledi: “Rakip sistemler hiçbir şekilde kaynaklarını paylaşmazken bizim dubamız tamamen açık kaynaklı. Amacımız herkesin bu dubadan yapmasını sağlamak, olabildiğince veri toplamak. Kirliliğin önlenebilmesi için önce nerede bir şey oluyor, onu tespit etmeniz lazım. Sonuçta kocaman denizlerimiz var. Nerede başlıyor bu oluşum, nereden çıkıyor? Eğer bunu bilemezsek hiçbir şey yapamayız. Nerede olduğunu tespit etmemiz gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tüm Yorumlar (1)

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.