Mandalina gerçeği ve mandalina piyasası üzerine son yazım.
Öncelikle tüm okuyucularıma merhaba demek istiyorum. Ortalığın karışması , tarım ürünleri tüccarlarına ,yaş meyve sebze işi yapan ,üreticiden mal alan firmalara yaradı. Üreticiye piyasa bozuk diye masal okuyan , Dünyada piyasa bozuk fiyatlar düştü, kriz var bilmem ne diye ağlayanlara ,sanal piyasacılara…
İşte sizlere buradan açıklıyorum: İspanya bu Mandarin piyasasının merkezi ,fiyat orada belirleniyor. Şu an İspanya’da bahçede dalında ortalama kg fiyat 50 euro cent belirlenmiştir. Bu da 1.65 TL ye tekabül ediyor. Türkiye’ de ise çiftçiden Gümüldür Mandalinanın kg 0.75 TL ye almaya çalışıyorlar ve tüm tüccarlar ağız birliği yapıp üreticiyi hedef alıyorlar.
Yazık bu üreticiye yazık Türk Tarımına , iliğine kadar sömürmek istiyorlar kimsenin umurunda değil.
Sizden büyük Allah var diyorum. Bütün bu oyunların bozulması ve hak edenin hak ettiği kadar kazandığı bir ülke dileğiyle.
Bitkisel Ürün Eksperi
Ziraat Yük. Müh. Uğur Güneş
www.ugurgunes.net
ugurguneszm@gmail.com
Benim düşünceme göre İspanya mandarin piyasasında tüccar oradaki üreticiden 50 cent’e aldığı mandarini, masraflarından sonra bir miktar kar elde ediyordur. Bizim buradaki temel sorun tüccarın sattığı ile üreticiye ödediği paranın ispanyadaki makasdan çok daha fazla olmasıdır. Onun için üretici emeğinin, alın terinin karşılığını alamıyoruz derken tüccarların hiçbirinden hiçbir zaman alın terimizin karşılığını alamıyoruz sözlerini işitmezsiniz.
Herkesin yararlanabileceği şeyden bazı kişiler yararlanır da başkalarına istifade etme imkanı vermezlerse bundan büyük kavga çıkar. Toplum düzenini sağlayan asıl ögelerden biride sosyal hak eşitliğidir. Toplumun bir kesimi zor şartlar altında geçinirken, diğer kesim çok yüksek bir hayat seviyesi tutturmuşsa, bu çelişkili durum sosyal patlamalara neden olur. Barış içinde yaşamak için nimetlerin bölüşmesinde eşit haklara sahip olunmalıdır.
Top tüccarların elinde istediği gibi top oynuyorlar. Her sene aynı oyunlar, hangisinin mali durumunda bir gerileme var, piyasa bozuk derler, buna karşın üreticiden her zaman kaliteli mal beklentileri vardır. madem piyasalar her sene genelde bozuk oluyor neden iyi mal peşinde koşuyorlar, ayrıca bozuk dedikleri bu piyasada nasıl oluyorsa yaş meyve ve sebze ihracatında da ödülleri hiç eksik olmuyor. Ceremeyi çeken Türkiye’nin her yerindeki gibi üreticidir.