34,2981$% 0.37
37,5059€% -0.06
44,8294£% 0
2.928,96%1,38
4.959,00%0,97
2162565฿%6.07633
Havaların sıcak gitmesi nedeniyle ürünün erken olgunlaşması ve rekoltede bu yıl görülen fazlalık, mandalinanın dalda kalmasına ve fiyatların dibe vurmasına yol açtı. Üreticiler, birlik, kooperatif ve ihracatçı büyük firmalar sayesinde ayakta kalmaya çalışıyor
EN BÜYÜK SIKINTIYI KÜÇÜK BAHÇE SAHİPLERİ VE TOKATÇILARIN AĞINA DÜŞEN ÜRETİCİLER ÇEKİYOR
Bilim adamları küresel ısınmanın önümüzdeki yıllarda yaratacağı tehlikeye ve kuraklığın yaygınlaşacağına dikkat çekerken, iklim değişikliği bölgemizdeki mandalina üreticilerini vurdu. Kasım ve aralık aylarında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ürünün birden olgunlaşmasına yol açtı. Bu yıl rekoltenin de fazla olması nedeniyle beklenen satışlar gerçekleşmedi ve ürün dalda kaldı. Küçük bahçe sahipleri, ürünü bir an önce elden çıkarabilmek için çabalarken, ‘tüccar’ kimliği ile ortaya çıkan fırsatçılar da bahçeler arasında cirit atıyor.
Ürününü semt pazarlarında, cadde ve sokaklarda kendi imkanlarıyla pazarlamak isteyenler ise sıcaklar nedeniyle baş gösteren ürün bolluğu nedeniyle fiyatların düşmesinin kurbanı oldu. Bu yüzden en kaliteli mandalina bile pazar tezgahlarında 50 kuruş ile 1 lira 25 kuruş arasında değişen fiyatlardan satılabiliyor.
BİRLİK: ÜYELERİMİZ RAHAT
Mandalina üreticileri, kasım-aralık aylarının sıcak geçmesi nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı aşmaya çalışırken, Seferihisar Mandalina Birliği yöneticileri, birlik ve kooperatif üyelerinin ürünlerini satma konusunda herhangi bir sorun yaşamadıklarını, birliğin fiyat ve rekolte garantisi ile 87 üyenin güvencesi olduğunu söylediler.
Seferihisar’da üretilen 25 bin ton mandalinanın 5 bin tonunun kesim ve satışını gerçekleştirdiklerini belirten Birlik Yönetim Kurulu Başkanı M. Cumhur Eriş ile Başkan Yardımcısı ve İşletme Müdürü Ali Özay, bu yıl yaşanan sıkıntının ana nedeninin iklimsel olduğunu belirterek, “Kasım ve aralık aylarında havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ürünün daha erken olgunlaşmasına yol açtı. Normalde ocak sonunda kesim yapılması gereken bahçelerde bile ürün şimdiden sarardı ve kesime hazır hale geldi. Bu da arz-talep dengesini bozdu. Hallere ve pazarlara çok fazla ürün girince fiyatlar düştü” dediler.
RUSYA VE AVRUPA’YA İHRACAT
Iç pazarın TÜrkiye’deki mevcut ürünün tüketimine yetmediğini, Seferihisar, Gümüldür dışında en büyük üretimin erken kesim olarak Mersin yöresinde gerçekleştiğini belirten İşletme Müdürü Ali Özay, “Dünyada mandalina üreten sadece biz değiliz. En büyük üretici Çin..Çin’de 10 milyon 500 bin, İran’da 1 milyon ton mandalina üretiliyor. Türkiye’deki üretim ise 700 bin ton civarında… Çin, özellikle Rusya pazarına hakim… İtalya, İspanya ve Portekiz ürününü Almanya ağırlıklı olarak Avrupa’da pazarlıyor. Biz de kalite ve lezzetimiz ile bu pazarlara giriyor ve önemli satış yapıyoruz” dedi.
“TEMİNAT BİZİZ”
Birliğin üyelerin rekolte beklentilerinin tam olarak karşılık verdiğini ve ödeme garantisi sağladığını kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı M. Cumhur Eriş de birliğin Seferihisarlı üreticiler için şans olduğunu vurguladı. Belediye Başkanı Tunç Soyer’in desteği ile kurulan birliğin yine Başkan Soyer’in desteği ile işletmeye kavuştuğunu kaydeden Eriş, “En önemli olay, ürün dalda iken belirlenen tahmini rekolte…
Üreticinin 80 ton ürün beklediği bahçede tüccar 40-50 ton rekolte tahmin edebiliyor. Ayrıca piyasa koşullarına göre fiyat düşürülebiliyor. Birlikte böyle bir sorun yok. Ürün kaç kilo ise üretici havuzda biriken paradan, giderler çıktıktan sonra payına düşeni ürünün kilosuna göre alabiliyor. Geçtiğimiz yıl her türlü gider çıktıktan sonra üreticilerimizin eline kilo başına net 56 kuruş ödeme yapıldı. Bazı tüccarlar bunun üzerinde fiyat verse de bizdeki ödeme kiloya göre olduğu için üreticinin eline daha fazla para geçti” dedi.
Birlik Yönetim Kurulu Başkanı M. Cumhur Eriş ile Başkan Yardımcısı ve İşletme Müdürü Ali Özay, bu yıl yaşanan sıkıntının ana nedeninin iklimsel olduğunu belirterek, “Kasım ve aralık aylarında havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ürünün daha erken olgunlaşmasına yol açtı. Hallere ve pazarlara çok fazla ürün girince fiyatlar düştü” dediler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.