09 Aralık 2024, Pazartesi Yeni Haber
Haber Girişi : 12.11.2024

Seferihisar’da yağış ve kar hasreti: Kuraklık tehlikesi büyüyor

Seferihisar'da, yağmur ve kar yağışının olmaması kuraklık endişesini artırıyor.

Son kar yağışını 2022 yılının Mart ayında kısa süreli alan Seferihisar’da, kar yere düşer düşmez eriyip suya dönüşmüş, Seferihisarlılar için kar sevinci yarım kalmıştı. İki yıldır kar yağışına hasret olan ilçe, yağmur konusunda da sıkıntılar yaşıyor.

(Haber: Emre Gönüllü)

Son altı ayda sadece bir kez yağmur alan Seferihisar’da su kaynakları giderek azalıyor. Yetersiz yağışlar barajlardaki su seviyesinin düşmesine, içme suyu temininin zorlaşmasına ve tarım alanlarında ürünlerin kurumasına neden oluyor. Kuraklık tehlikesi altındaki ilçede tarımsal üretim de büyük risk altında…

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada tarım alanlarına haftada iki kez su verileceğini açıklamış ve vatandaşları su kullanımında tasarruflu olmaya çağırmıştı. Sınırlı su kaynaklarının etkin kullanılması gerektiğini vurgulayan Yetişkin, kuraklığın önümüzdeki dönemlerde daha büyük sorunlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

İklim değişikliği mandalinaları da etkiliyor

Ekiplerimiz Ulamış’ta çiftçilerle buluşarak mandalina hasadına katıldı ve üreticilere destek verdi. Seferihisar Ulamış’ta yaşayan çiftçi Hayriye Tokan, Yeni Haber mikrofonuna konuşarak iklim değişikliğinin tarıma etkilerinden dert yandı. Tokan, “Ürünlerimiz dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Seferihisar Mandalinası marka patenti aldıktan sonra ilgi daha da arttı. Ancak maliyetlerimiz yüksek. İklim değişikliği bizi olumsuz etkiliyor. Mandalina kuraklığa dayanıklı değil; düzenli sulama ve yağış gerekiyor. Sulama, mandalinanın büyümesi ve kabuk kalitesini de etkiliyor. Don en büyük sıkıntımız. Tarlalarımızı don tehlikesine karşı kapatmamız ve koruma altına almamız gerekiyor ancak bu oldukça zor ve maliyetli. Bu şartlarda tarımsal üretimde iklim değişikliğine uyum sağlamamız şart.” dedi.

Tokan, gübre ve işçilik maliyetlerinin arttığını vurgulayarak, "İşçi bulmakta zorlanıyoruz. Yabancı işçi ve günlük işçi çalıştırıyoruz. Çalışan başına günlük maliyet 1.100-1.300 TL arasında değişiyor. Buna rağmen bu yıl mandalina veriminden memnunuz. Sezon bereketli ve kaliteli geçiyor.” diye konuştu.

Yorum