DOLAR

34,3054$% 0.31

EURO

37,5445% -0.07

STERLİN

44,9573£% 0.06

GRAM ALTIN

2.925,56%1,27

ÇEYREK ALTIN

4.957,00%0,97

BİTCOİN

2162866฿%2.9067

a

Uçak: Mandalinada kaliteyi korumalıyız

Uçak: Mandalinada kaliteyi korumalıyız
0

BEĞENDİM

Uçak Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, mandalinada çiçek döneminin elverişli geçtiğini, ancak sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortaya çıkacak trips ve kabuklu bit zararlılarına karşı zirai mücadelenin şart olduğunu söyledi

Yaş sebze ve meyve ihracatındaki başarısı ile defalarca Ege birinciliğini kazanan, Türkiye ikinciliği derecesini elinde bulunduran, 2014 ihracat rakamları ile de Türkiye birinciliğini hedefleyen Uçak Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, mandalina üreticilerini hastalıklara karşı uyardı.

KABUKLU BİTLE MÜCADELE SADECE YUMURTLAMA DÖNEMİNDE OLUR. GEÇ KALINIRSA SONUÇ ALINMAZ

Nisan-Mayıs aylarının serin geçmesinin mandalinaya yaradığını ve bahçelerde yaptıkları tespitlerde çok verimli bir çiçeklenme döneminin yaşandığını gördüklerini kaydeden Uçak, “Ancak üretici mecidiyekoykonut.com bu durumdan rehavete kapılmamalı. Çünkü hava sıcaklığının birden artmasıyla mandalinada trips ve kabuklu bit zararlıları ortaya çıkacaktır. Bu hastalıklara karşı ziraat mühendisleri ve tarım müdürlüğü uzmanlarının önerdiği zirai ilaçlar ile mücadele şarttır. Aksi takdirde üründe kalite düşmesi yaşanacak, bu da fiyatlara olumsuz yansıyacaktır” dedi.

“ZAMANLA ÖNEMLİ”

Üreticilerin son yıllarda bilinçli ilaç kullandıklarını ve uzmanların uyarılarını dikkate aldıklarını kaydeden Hayrettin Uçak, “Ancak kabuklu bit ile mücadelede geç kalınabiliyor. Bazı üreticilerimiz kabuklu bit ortaya çıktıktan ve ağacın gövdesini sarmaya başladıktan sonra mecidiyekoysaglikhizmetleri.com ilaçlamaya geçiyor. Oysa kabuklu bit ile mücadelenin yumurtlama döneminde olması gerekir. Bu zararlıya karşı ilaçlama dönemi de mayıs-haziran aylarıdır. Daha sonraki mücadeleden sonuç alınmaz. Trips ile mücadele de yine uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda zamanında ve etkili yapılmalıdır ” diye konuştu.

Bünyelerindeki ziraat mühendislerinin Balıkesir’den Söke’ye, Selçuk’tan Karaburun’a, Seferihisar’dan Menderes ve Torbalı’ya kadar geniş bir alanda yaptıkları çiçek tespitlerinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Hayrettin Uçak, hasat dönemine bilinçli bir zirai mücadele ile ulaşıldığı takdirde bundan üreticilerin büyük yarar göreceğini, ihracatta herhangi bir sorun yaşanmayacağını ifade etti.

İYİ TARIM UYGULAMASI VERİMİ ARTIRIYOR

Uçak Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, zirai mücadelede daha başarılı olunması ve ürün kalitesinin artması için bütün üreticilerin iyi tarım uygulamasına geçmesi gerektiğini vurguladı. Uçak, iyi tarımın yararlarını şöyle sıraladı:

– İyi tarım belgeli çiftçilerimiz, topraklarına uygun üretim yapıyor.

– Hastalık ve zararlılarla mücadeleyi ziraat mühendislerinin yönlendirmesi doğrultusunda bilinçli olarak sürdürüyor.

– Zeytinin ilacını üzüme, üzümün ilacını domatese kullanma gibi yanlışlıkların önüne geçiliyor.

– İlaçlama süreleri takvimine uyulduğu için üründe zirai ilaç kalıntısı kalmıyor.

– Barkot sistemi ile pazara ve ihracata sevk edilen ürünlerin hangi bahçeden, hangi üreticiden, hangi tarihte alındığı ve üretimin tüm aşamaları kontrol edilebildiği için pazarlamada sorun yaşanmıyor.

– İlçe Tarım Müdürlüğü’nün belge sahibi üreticilere yoğun desteği oluyor.

KABUKLU BİT AĞACI SARIYOR

Ağacın gövdesinde ortaya çıkıp arı oğulu gibi önce dalları saran daha sonra da meyveye geçen kabuklu bit ürünün hem kalitesini düşürüyor hem desenini bozuyor. Bu zararlıya karşı meyve ağaçlarında kışın (hasattan hemen sonra başlanıp şubat sonuna kadar olan dönemde) ve yazın olmak üzere iki ayrı zamanda ilaçlama yapılması gerekiyor.

Yaz ilaçlaması, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte haftada 2 kez hareketli larva çıkışları kontrol edilerek yapılıyor.

İlaçlamanın serin zamanlarda yapılması ve 32°C üzerinde ilaçlamadan kaçınılması öneriliyor. Yaprak ve çiçek gibi bitkinin yumuşak dokusuna bırakılan larvalardan çoğalan trips zararlısı ile de larvanın ilk görülmesinden itibaren mücadele edilmesi gerekiyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.