Üretici 2 yılda 11 milyon lira kazandı
İkinci yılını tamamlayan Seferihisar Mandalina Üreticileri Birliğinin 2013-2014 faaliyet raporu üyeler tarafından oy birliğiyle onaylandı. Genel kurula katılan Belediye Başkanı Tunç Soyer, soğuk hava deposunun yeni sezona yetiştirileceğinin müjdesini verdi. Birlik yönetimi, üyelere bu yıl üretimine başlamayı planladıkları mandalina kurusu ve tozunun tadımını gerçekleştirdi.
Seferihisar halkının en büyük geçim kaynağı olan mandalinayla ilgili olarak, Belediye öncülüğünde kurulan Mandalina Üretici Birliği 2. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Faaliyet Raporu, Mandalina Üretici Birliği Başkanı Cumhur Eriş ve yönetim kurulu üyelerinin sunumlarıyla aktarıldı. Rapor, üyeler tarafından oy birliğiyle onaylandı.
Genel Kurula katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, birliğin önemini vurguladığı konuşmasında bu yıl birlik ve kooperatifin varlığı sadece üyelerine değil tüm Seferihisar’a kazandırdı. Yarattığı rekabet gücü ürünün fiyatının artmasına yol açtı.
Mandalinanın fiyatı üzerine en az 10 Kuruş eklendi dedi ve şunları söyledi:
İlçemizde yılda 55 Bin ton mandalina işleniyor. Kilo başına en az 10 Kuruş eklendiği düşünüldüğünde ilçemize bu yıl mandalinadan 5 milyon 500 bin lira fazla girdiğini görüyoruz. Bu iki yılda 11 milyon liraya denk geliyor. Üreticimiz malını kendi işliyor, pazarlıyor bu sayede daha fazla kazanıyor.
Başkan Soyer ‘Soğuk hava deposu yeni sezona yatişecek’ dedi.
Başkan Soyer konuşmasında “Soğuk hava deposunu bu yıl içerisinde tamamlıyoruz. Malımız daha uzun süre korunabilecek. Bu mandalinanın pazarlama kabiliyetini arttıracak, fiyatını yükseltmemizi sağlayacak. Eksik kasalarımız vardı bunları da tamamlayacağız.
Önümüzdeki yıl birlik biraz daha ayağa kalkmış ve daha da güçlenmiş olacak. Uzun vadede Seferihisar’da mandalinayı koruyacak olan sizlerin; topraklarınızı, ağaçlarınızı sizden sonraki nesillere bırakmanızı sağlayacak olan şey bu! Gerçekten örgütsüz güç, güç değil.
Gençliğimizde üniversitede böyle bağırırdık; “ya hep beraber ya hiç birimiz” Şimdi bunun manasını bu birlik ve kooperatif ile çalışmaya başlayınca daha iyi anladım. Artık bir küçük üreticinin kendi bahçesinde para kazanabilmesi mümkün değil. Ancak bir birlik, bir kooperatif çatısını altında buluşulabiliyorsa işte o zaman herkes daha çok üretiyor, daha kolay satıyor ve yol arkadaşlarıyla birlikte büyüyor.
Yoksa küçük üreticiyi büyük güçler kolaylıkla yok edebiliyor. Yani şu çok açık; bu birlikte ortak menfaatte buluşursak, o zaman hep birlikte daha da büyüyeceğiz.
Geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya 15 tır ihracat yaptık. İhracat yetkisi alan ilk birlik olarak Türkiye’ye model olduk. Önümüzdeki sezon, çok daha büyümüş ve güçlenmiş olacağız. Ve gelecek nesillere bırakabileceğimiz mandalina bahçelerimiz ve birliğimiz olacak”dedi.