18 Aralık 2024, Çarşamba Yeni Haber
Haber Girişi : 19.07.2012

Seferihisar’ın neresi Polis, neresi Jandarma bölgesi?

İnsanlar yaşamayınca, dahası başına gelmeyince neyin ne olduğunu bilemezler. Tıpkı önceki akşam yaşanan küçük bir olayda olduğu gibi…Önceki gün Akarca Ödemişevlerinin arka kısmında gece pazarı yakınında yaşanan maddi hasarlı bir trafik kazasında emekli bir öğretmenin aracına bir araç vurup kaçtıktan sonra emekli öğretmen mağduriyetini anlatabilmek için önce 155 polisi arar.

Polis adresini öğrendikten sonra "o bölge jandarma bölgesi” der.
Öğretmen jandarma karakolunu arar jandarma "o bölge polis bölgesi” der.

sonuçta konu emniyet müdürlüğüne aktarılır emniyet müdürü jandarma komutanına ulaşır ve jandarma olay yerine ulaştığında sorun çözülür ama aradan belli bir zaman kaybı oluşur.

İyi ama yaşanan olay daha büyük, yani silahlı eylem veya gasp gibi bir olay olsaydı…

Vatandaş bir polisi, bir jandarmayı arayacaktı öylemi?

Biz eski yıllarda Seferihisar’da çok yaşadık bir vatandaş mağdur olduğunda polisi arar ve iki kurum arasında "o bölge jandarma bölgesi veya o bölge polis bölgesi” bu araştırmalar devam ederken olaya muhatap kişi veya kişiler çoktan Seferihisar sınırlarını aşıp giderdi…

Geçtiğimiz yıllarda jandarma ile polis teşkilatı arasında "jandarma veya polis bölgesi” gibi sınır tartışmaları olmadan en yakınında bulunan kurum ekipleri hangisi ise kısa sürede olaya müdahale ederlerdi.

Kısacası bu gibi bölgesel laflar ‘eskilerde kaldı’ düşüncesindeydik ama yıllar sonra tekrar benzer cümleyi duymamız bölge asayişi açısından çokta hoş olduğu söylenemez.

O halde hangi bölge polis bölgesi, hangi bölge jandarma bölgesi olduğuna dair sınır belirleyici levhalarla halka duyurulması ve duyuruların altınada o kurumun telefon numaraları yazılması gerekmez mi?

Bulunduğu bölgenin polise mi? Jandarmaya mı bağlı? olduğunu vatandaş nereden bilsin?

Son cümlem:

Devlet aynı toplum aynı ama o bölge jandarmaya bağlı bu bölge polise bağlı!

Diğer yandan mağdur olan vatandaş bir o kurumu bir bu kurumu araması sizce ne kadar mantıklı?

Yaşanan maddi hasarlı bir olay ama daha büyük, yani cana dayalı bir olay olduğunda vatandaş o veya bu kurumu aramakla geçireceği zaman…

İşte o zaman dilimi o kadar önemlidir ki…

Bence burada bir yanlışlık var! Sizce?
mustafa@seferihisar.com

Yorum