17 Aralık 2024, Salı Yeni Haber
Haber Girişi : 19.07.2023

Kira uyuşmazlıkları

Seferihisar’da avukatlık yapmaya başladığım ilk günlerde yolumun kesiştiği, tanıştığımız günden beri yürüdüğüm yolda beni yalnız bırakmayan, hayat tecrübesini ve yenilikçi düşüncelerini paylaşmakta hep cömert olan, gülmeyi ve güzel sofralarda yapılan uzun sohbetleri çok seven, hatırasını hep sevgi ve muhabbetle hatırlayacağım Mustafa Karabulut’a saygı ve sevgilerimle…

——

Kira Uyuşmazlıkları

Ev sahipleri ve kiracılar, bazen kısa süreli bazen de yıllarca devam eden hukuki ilişkinin karşılıklı iki tarafında yer alıyor. Bu hukuki ilişki içerisinde, taraflar arasında zaman zaman uyuşmazlıklar yaşanması da kaçınılmaz oluyor. Ancak enflasyon artışı, bu durumun kiralara ve ev fiyatlarına yansıması, son dönemde ev sahipleriyle kiracıları daha sık karşı karşıya getirir oldu.

​Kiracılar mevcut kiraları üzerinden yapılacak yasal artışla haklı olarak mevcut konumlarını korumak isterken; ev sahipleri kiracılara yasal sınırın üzerinde fakat enflasyonla kıyaslanınca kendilerince makul saydıkları kira artışlarını yapmak istiyor. Bu durum kiracıyla ev sahibi arasındaki uyuşmazlığın başlangıcını oluşturuyor.

​Kirasını düzenli ödeyen ve kira sözleşmenin tüm yükümlülüklerini yerine getiren kiracıyı, yasal sınırın üzerindeki kira artışını kabul etmemesi nedeniyle tahliye etmek kanunen mümkün değil.
​Ev sahiplerinin kiracıyı hangi durumlarda tahliye edebileceği kanunlarla açıkla belirlenmiş durumda. Öncelikle bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini iki kez ödemeyen kiracı dava açılarak tahliye edilebiliyor. Bu yüzden kiraların düzenli ödenmesi kiracıların hak kaybı yaşamaması için önem taşıyor.

Öte yandan kiracı, belli bir tarihte konutu tahliye edeceğini yazılı olarak taahhüt etmişse; bu tahliye taahhütnamesi yolu ile konuttan tahliye edilebilir. Ancak bu tahliye taahhütnamesi belirli şartları taşımadığı sürece geçerli olmayacaktır.

​Son dönemde yasal kira artışının üstündeki rakamların kabul edilmemesi nedeniyle kiracıların tahliye edilmesinde en çok başvurulan yöntem ise ihtiyaç nedeniyle tahliye yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Konutun sahibi, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ihtiyacı olduğunu ispatlaması durumunda kiracısını tahliye edebiliyor. Ancak mahkemeler bu ihtiyacın gerçek bir ihtiyaç olup olmadığını sıkı bir şekilde kontrol ediyor. Örneğin konut malikinin benzer niteliklere sahip ve kullanabileceği başka bir konutu olması durumunda bunun gerçek bir ihtiyaç olmadığı sonucuna varılıyor.
​Kanunun ilgili maddelerinde, ihtiyaç nedeniyle tahliye kavramının kötüye kullanılmasının önüne geçmek amacıyla bir yaptırım da düzenlenmiştir. Buna göre kiracısını, bu konutu yukarıda bahsettiğimiz kişilerin kullanması amacıyla tahliye eden kişinin, haklı bir sebebi olmadıkça, konutu 3 yıl eski kiracısından bir başkasına kiralaması yasaklanmış. Konut maliki, bu hükme aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısının dava açması durumunda son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü oluyor.

​Kanunda yazılan tahliye sebepleri, hem kiracı hem ev sahibi yönünden birçok koşulu barındırıyor. Bu noktada hem kiracıların hem ev sahiplerinin yasalara aykırı davranan kişilere karşı açacağı davalarda, ihtarname şartı, dava açma süresi gibi hukuki konularda dikkatli davranması gerektiğini hatırlatmak gerekiyor.
​​

Yorum
  • Can Şen 10 gün önce
    Bizim de ev sahibimiz bize bunu yapmak istiyor, 6.500 TL oturduğumuz evi 16.500 TL yapmamızı istiyor, 8 senelik kiracısıyız, kendisi başka bir evde kiracı, ev sahibi onların kirasını 6.500 TL den 16.500 TL yapmış, kendi itiraz etmiş ama ev sahibi yapmazsan çık demiş, o da bize diyor 16.500 TL yapmazsak çıkacakmışız, kendisi gelecekmiş. Bu kış günü ben nasıl hemen ev bulup çıkayım, 75 yaşında annem var, çalışıyoruz. Bunu yapmaya hakkı var mı?