17 Aralık 2024, Salı Yeni Haber
Haber Girişi : 1.06.2024

İON Kentler Birliği Projesi’nde neredeyiz?

12 İon Kentini kültür rotası üzerinden bir araya getirerek Seferihisar’ımızın dünyaya açılmasını sağlayacak "İON KENTLER BİRLİĞİ” projesi eğer gerçekten üstüne düşülürse bölgemize ve ülkemize çok önemli kazanımlar sağlama potansiyeline sahiptir.

İON Kentler Birliği Projesi’nde neredeyiz?

Prof. Dr. Mehmet Karaçuka yazdı…

12 İon Kentini kültür rotası üzerinden bir araya getirerek Seferihisar’ımızın dünyaya açılmasını sağlayacak "İON KENTLER BİRLİĞİ” projesi 17 Eylül 2022 tarihinde Teos antik kentinde, dünyaca ünlü müzisyen Fazıl Say’ın muhteşem konseriyle lansmanı yapılmıştı. Ancak aradan geçen yaklaşık 2 yıl içinde henüz proje ile ilgili somut kazanımlar oluşturacak bir ilerleme kaydedilemediği görülmektedir. Bu proje eğer gerçekten üstüne düşülürse bölgemize ve ülkemize çok önemli kazanımlar sağlama potansiyeline de sahiptir.

Ansiklopedik bilgilere göre, İyonya Uygarlığı, Yunanlar tarafından M.Ö 1200’de Batı Anadolu’da kurulan bir medeniyettir. Ege Bölgesi’nde kabaca, Gediz Nehrinden, Küçük Menderes Nehrine kadarki kıyı bölgesine kurulmuş şehir devletlerinden oluşmuş ve bu bölgeye İyonya adı verilmiştir. Bu bölgedeki halk şehir devletleri halinde yaşamışlar ve kurulan 12 şehir devleti birlik oluşturarak İON Kentler Birliği’ni kurmuşlardır. Bu şehirler sırasıyla Miletos, Myos, Priene, Efes, Kolophon, Lebedos, Teos, Erithrai, Klazomenai, Phokaia, Samos ve Khios’dur. Smyrna, Aiol birliğinde iken daha sonradan İyonlaşmıştır. Halikarnos ise Dor birliğinden atılınca, İyonya birliğine girmiştir.
Bu antik kentlerin büyük bölümü İzmir ve Aydın illeri sınırları içinde yer almaktadır ve birbirlerine komşudur. Bu kentler içinde ayrıca Yunanistan’da yer alan Sakız ve Sisam adaları vardır. Projenin uluslararası boyutu ve Seferihisar’ın dünyaya açılmasında da yanı başımızdaki bu iki ada önem kazanmaktadır.

Seferihisar Belediyesi bu projede öncü role sahip olarak önemli sorumluluklar da üstlenmektedir. Proje’de kültür ve turizm boyutları öne çıkarken, proje ilerledikçe ekonomik üretim ilişkilerinin de önem kazanması faydalı olacaktır.

Turizm boyutunda bu iki ada, Türk vatandaşlarına vize kısıtlamasını kaldırdığından önemli ölçüde gelişime açıktır. Seferihisar’dan Sisam Adası’na ulaşım özellikle yaz aylarında kolaydır. Turizm’de tanıtım faaliyetlerimize önem verirsek, diğer sorunların da çözümüne katkı sağlayacaktır.

Kültür ve turizm bölgemizde iç içedir. Bu proje kapsamında halkların kaynaşması önemli bir hedef olduğundan, geleneksel hale gelecek spor turnuvaları, adeta bir mini olimpiyat şeklinde organize edilmesi ve her yıl dönüşümlü ev sahipliği yapılması, hem ülkemiz hem de Yunanistan genelinde ses getirecektir. Maliyeti de çok yüksek olmayacaktır. Ayrıca, bu iki adada tanıtım organizasyonları ile mutfağımızı, geleneklerimizi, kültürümüzü göstermek de katkı sağlayacaktır. Sergiler, fuarlar düzenlenebilir. Daha sonraki boyutta ise ticaret odalarının ortak ticaret hacmini artırmaya yönelik entegrasyon için adımlar atması beklenebilir. Potansiyeli çok yüksek olan bu proje kapsamında fırsatlar iyi bir şekilde değerlendirilirse, kazanımlar bölgesel düzeyden, ulusal düzeye dahi çıkarabilir.

Tarihi olarak ortak yaşam ve entegrasyona yabancı olmayan iki halk arasındaki dostluğa, barışa ve refaha katkısı olacak bu proje kapsamında daha çok adımlar atılması bütün taraflara katkı sağlayacaktır.

Yorum