22 Aralık 2024, Pazar Yeni Haber
Haber Girişi : 18.05.2016

Mal Müdürlüğü ve Tapu Müdürlüğü…

Geçtiğimiz hafta Çınar İşhanı’na girerken mal müdürü ve vergi kontrol memuru Aydın Güney ile karşılaştım.

Kısa bir sohbetten sonra konuya açıklık getirildi. Konu tapuda alım satım yapan vatandaşların gerçek değer üzerinden işlem yapmaları, aksi halde gelecekte her iki muhatabın da büyük cezalarla karşı karşıya gelecekleri idi.

Vatandaşın ceza almaması için çaba gösterdiklerinden söz ettiler ve bu konuda gerek alım satım yapan vatandaşları, gerekse aracı kuruluşları bilgilendirmek için çaba gösterdiklerini anlattılar…

Düşünün: Devletin en önemli kurumu, vatandaşların ileride mağdur olmamaları için çaba gösteriyor ve vatandaşları peşinen uyarıyor. Aslında devlet geleneğimize göre vergi daireleri pusuda bekler, (Yollardaki bazı trafik ekipleri gibi) vatandaşların bir yanlışını gördüğünde katlamalı vergi cezalarıyla karşı karşıya bırakırdı.

Ama bu kez öyle olmadı, vatandaşı peşinen uyarma yolu seçildi.

Başta Maliye Bakanlığımız olmak üzere, vatandaştan vergi girdisi yapan Seferihisar Mal Müdürü ve Vergi Kontrol Memuru Aydın Güney‘i içtenlikle kutluyorum…

TAPU DAİRESİ HALA ŞEFFAF DEĞİL!

Ülkemizde kamu kurumlarımızın tamamına yakını şeffaf olmasına, hatta milyonlarca vatandaşımızın kimlik bilgileri sanal ortamda tüm dünya tarafından paylaşmasına rağmen tapu dairelerinde ‘bir tapunun üzerinde şerh var mı, yok mu?‘ sorusuna cevap alabilmek için ya bir avukatın olması ya da tapu sahibinin kendisinin gelmesi gerekiyor. Tabii ki tapu dairesinde bir yakınınız varsa sorun yok…

Peki, tapu sahibi yurt dışında, vergi borcundan veya başka bir nedenden dolayı tapusuna şerh konulmuş ama sahibinin haberi yok. Aracı, yani emlakçi firma da tapu sahibinin beyanına güvendi, gayrimenkulü ikinci kişilere pazarladı. Parasını gönderdi ve vekâleti yurt dışından da geldi. Tapu alıcıya devredileceği gün tapu dairesi, "Bu gayrimenkulün üzerinde şu şerh var satılamaz..” dedi.

İşte burada mağdur olan kim olacak?

Diyelim ki kişilerin özel tasarrufu… Peki, tapu dairesi niçin bu kadar ketum olabilir?  Niçin?

Niçin vatandaşa yardımcı olunamaz ve tapunun üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığı niçin öğrenilemez?

Bir zamanlar ülkemizde 1/100 binlik ve 1/25 binlik haritalar vatandaşa yasaktı. Bir zamanlar belediyelerde mal sahibi gelmeden imar durumu öğrenilemezdi, şu anda Seferihisar Belediyesi hangi arsanın imar bilgisi isteniyorsa web sayfasında vatandaşlara duyuruyor. Burada sanırım yasal sorundan ziyade tapu müdürlüklerinin kişisel bilgi verme sorunu var….

Tapu müdürlüklerinde görev yapan müdürden çalışanlara kadar hepsine soruyorum! Hakikaten bir avukat veya bir banka eksperi  geldiğinde tüm bilgiler veriliyor da niçin bir emlakçı istediğinde verilmiyor?

Allahaşkına bunun cevabını verebilecek yiğit bir tapu müdürünü açıklamasını veya bu tavrın nedeninin açıklanmasını istiyorum, hatta duymak değil, açıklama istiyorum…

Son cümlem…

Başta Maliye Bakanlığı olmak üzere Seferihisar Mal Müdürlüğü’nü kutluyorum ama tapu dairesinden de bu ketum tutumunundan dolayı açıklama bekliyorum…

Yorum