15 Ocak 2025, Çarşamba Yeni Haber
Haber Girişi : 29.07.2024

Üniversite tercihlerinde dikkat çeken faktörler

Üniversite sınavlarının sonuçları açıklanıp, tercih dönemi başladığında aileleri ve adayları bir telaş içinde görürüz.

Üniversite sınavlarının sonuçları açıklanıp, tercih dönemi başladığında aileleri ve adayları bir telaş içinde görürüz. Kolay değil, bu dönemde yapılacak tercihler gençlerin bütün bir hayatının şekillenmesinde temel faktörlerden birisi oluyor. Hangi bölüm ve hangi üniversite tercihi dikkatlice düşünülmesi gereken bir konu. Ancak hemen belirtelim ki düşük puan alanlar da üzülmemeli çünkü üniversite okumak herkes için faydalı olmayabiliyor. Bazen hayata erken atılmanın da çok sayıda avantajları var.

Günümüz dünyasının iki temel itici gücü var. Bunlardan birincisi teknoloji ve ikincisi de küreselleşme. Her ikisinin de etkisi hem sosyal hem de fen bilimlerinde görülmekte. Teknoloji odaklı bir eğitim muhakkak bilgisayar mühendisliği olmak zorunda değil. Ancak günümüzde sosyal veya sayısal her bilim dalının bir bilgisayar mühendisi gibi dijital becerilerinin gelişmesi gerekiyor. Teknoloji alanında ön plana çıkan diğer bir unsur ise veri analizi veya popüler adıyla veri bilimi. Sıkça gündeme gelen ‘yapay zeka’ olgusu da bu tür büyük veri setlerinin analizine dayanıyor. Kanımca bu alanlarda yani mühendislik veya veri analizlerini öğrenebilecekleri bir branşda uzmanlaşmak daha hızlı bir kariyer kapısı açacaktır. Veri analizleri konusunda ekonomi, istatistik ve matematik bölümlerinin doğal avantajları vardır, ancak diğer bölümlerde de konuyla ilgili dersler varsa tercih edilebilir.

Küreselleşme ise seçilen bölümle ilgili nerelerde kariyer yapabileceğimiz ile ilgilidir. Küreselleşmenin yani uluslararası yüksek mobilitenin hem olumlu hem olumsuz yönleri bulunmakta. Olumlu yönü dünyanın her hangi bir ülkesine ait şirkette çalışmak artık çok zor değildir. Olumsuz yönü ise artık bütün dünya iş arayanları bizimle rakiptir. Bize düşen ise bu rekabette bizi ön plana çıkaracak becerileri sağlayacak bölüm ve üniversitelerden öğrenciyken maksimum fayda elde etmeye çalışmaktır. Unutmayalım ki hangi branşta okursak okuyalım, tüm dünyada rekabet edip iş bulabilecek düzeyde kendimizi geliştirmeliyiz.

Burada bir başka sorun veya ikilem de iyi bir üniversite mi yoksa iyi bir bölüm mü tercihidir. Küresel rekabette bize başarı sağlayacak olan yetenekleri iyi bir üniversitenin sağlaması daha kolaydır. Özellikle eğitimlerine yurt dışında devam etmek isteyecekler için prestijli bir üniversiteden mezun olmak büyük bir avantajdır. Ayrıca üniversite döneminde kurulacak sosyal bağlar da kariyer sürecinde büyük bir avantaj sağlar.

Yine de hangi bölümü hangi üniversitede okuyacağımıza yönelik tercihlerde çok daha önemli kriterler ortaya çıkabilir. Kişisel ilgi ve akademik merak hangi alanlardaysa bu alanda okumak önemlidir. Şehir dışında daha iyi bir üniversitede okumak bir çoğumuz için altından kalkamayacak maddi bir yük getirebilir ve gitsek de mutsuz bir üniversite hayatımız olabilir. Tercihlerde bu tür kısıtlar belki de en belirleyici olanlardır. Temennimiz bütün adayların, üniversite okusun veya okumasın gönüllerince bir geleceğe uzanan bir patikaya girebilmeleridir.

Yorum

Diğer Yazarlar

Prof. Dr. Mehmet KARAÇUKA
Enflasyonla Mücadelede Mikro Politikalar
Prof. Dr. Mehmet KARAÇUKA
Muammer TOPRAKÇI
AFFAN DEDE
Muammer TOPRAKÇI
Fırat Çağlar ÖZLÜ
Kubilay
Fırat Çağlar ÖZLÜ
Doç. Dr. Aksel ÇELİK
Beyin Çürümesi "Brain Rot” Nedir?
Doç. Dr. Aksel ÇELİK
İnanç KARABULUT
Veda
İnanç KARABULUT