19 Mart 2025, Çarşamba Yeni Haber
Haber Girişi : 27.05.2015

Etkinlikte kültür farkı ve bayrak krizi

Önceki günkü haberimizin başlığı "Seferihisar tarihinin en büyük etkinliği kortej yürüyüşüyle başladı” şeklindeydi.

İstanbul’dan Fenerbahçe Spor Okulları, Almanya’dan Hamm, KKTC’den Yeniboğaziçi, Irak’tan Duhok, Şanlıurfa’dan Halfeti, Çanakkale’den Gökçeada, Diyarbakır’dan Sur, Manisa’dan Soma ve Seferihisar Spor takımlarının katıldığı Uluslararası Futbol Çocuk Turnuvası Halfeti ve Seferihisarspor’un kız futbol takımlarının gösteri müsabakası ile daha da renklendi. Faaliyet kapsamında kültürel etkinlikler de izlendi

Sığacık Kaleiçi’nde Seferihisar Halk Oyunları Ekibi ve Sur Belediyesi’nin 8 dildeki müzik sunumu geceye katılanlardan büyük alkış aldı.

GENÇLERDEN DESTEK

Program başlamadan az önce kale kapısından giren üç genç, elimde fotoğraf makinesi olduğundan olacak ki yavaş yavaş sağa sola bakınarak yanıma geldiler.
Sohbete başladık.

Abi, ne etkinliği bu?

Ben de etkinliğin özetini anlattığımda, içlerinden en genç olanı, ”Abi, ben 9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü üçüncü sınıf öğrencisiyim. Aslen Bucalıyız. Babam emekli polis, Şırnak ve Bitlis’te görev yaptı. O bölgelerin insanları çok misafirperver ama bilinmeyen güçler (!) bizlerle oralarda yaşayan insanların arasını açtı.. Ancak barış biz gençlerden, çocuklardan başlamalı…

Bizler dış, süper güçlerin oyuncağı olmamalıyız..

Bu etkinliği başlatan ve emeği geçenlere bizler adına teşekkür eder, duygu ve düşüncelerimizi aktarırsanız sevinirim.” dedi.

Genç üniversiteli bu cümleleri kullanırken diğer iki arkadaşı da konuşulanlara aynen katılıyordu. Ve "Abi biz Sığacık sokaklarını gezip geleceğiz” diyerek yanımdan ayrıldılar…

BAYRAKI KARIŞTIRDILAR

Daha sonra Seferihisar Kız Halk Oyunları ekibinin sunduğu şahane gösteri izlendi, ardından da Sur Belediyesi’nin Çok Dilli Gençlik Korosu’nun 8 dilden sergilediği şarkı ve türküler dinlendi.

İşte fıkralara konu olabilecek konu burada başladı:

Sur Belediyesi’nin 8 dilden müzik korosu farklı dillerden şarkılarını teker teker söylerken sıra Irak Duhok yöresinin Arapça şarkısına geldi. Duhoklu gençler Irak bayrağını kaldırarak şarkıya eşlik ederken, bizim ahaliden üç beş genç, Irak bayrağını Güneydoğu Anadolu’da yaşayanların sembolleştirdiği renklerden oluşan ve genelde eşarp ve atkılarda kullandığı, bizim ahalinin de PKK bayrağı diye nitelendirdiği bayrak zannederek Türk Bayrağı açtı. Bayrak açmakla kalmayıp kalenin surları üzerine çıkarak, adeta "Burada bu bayrak var” dercesine mini gösteri yaptı. Olay çok kişiyi güldürürken çok kişiyi de düşündürdü…

O üç genç ne demişti?

”Süper güçlerin parmağıyla ülkemizde oluşturulan Doğu-Batı gerginliği, ancak kültürlerin buluşması, çocuk ve gençlerimizin kültür buluşmalarıyla giderilir. Bu etkinlik bu yönüyle çok önemli…”

Akşam Tunç Başkan’a sordum "Başkanım bu etkinlik önümüzdeki yıl yapılacak mı?”
Başkan Soyer, ”Evet kardeşim, önümüzdeki yıl daha çok dilli ve daha çok farklı kültürlerden oluşan dev bir etkinlik yapılacak ve bu gelenek her yıl tekrarlanacak” dedi.

Yorum